Cowgirls

Postat den

Det är knepigt med serier där teckningarna inte är något vidare. Jag tycker själv att det är en viktig del av serierna att teckningarna fungerar; det behöver inte betyda att de är vackra, eleganta eller skickligt gjorde, bara att de passar till serien ifråga. På senaste tiden har jag skrivit om bland annat Mats Jonsson som är en typisk ”fult” tecknande serieskapare, och som jag skrev då var boken Mats kamp läsvärd trots teckningarna, inte på grund av dem, men i hans tidigare serier har jag inte kunnat bortse från dem när jag läst.

Och Karolina Bång som står bakom dagens bok, Cowgirls, är inte heller någon som vinner mitt gillande genom teckningarna. Det ser ut som snabbt nedplitade illustrationer från ett skissblock mer än färdiga seriesidor, vilket ibland kan ge serier en energikick på grund av spontaniteten, men här känns det mer amatörmässigt än något annat. Jag tror jag hade haft en annan åsikt om det hade varit ett fanzine men nu när det är en inbunden bok skär teckningarna sig mot den yttre presentationen på ett olyckligt sätt.

För innehållet är annars inte alltför dumt. Det är verkligen inte fråga om något djupsinnigt för här är det sex för hela slanten som gäller, på alla sätt man kan tänka sig. Kortare berättelser varvas med konsumentupplysning som Trekant – Från flört till aktion! och BDSM – Tips och trix!, allt med cowgirls i huvudrollerna. Det är som all rakt-på-erotik där handlingen spelar mycket liten om ens någon roll lite tröttsamt i längden, men det allestädes närvarande goda humöret räddar det hela; utan det (och konsumentupplysningsdelarna!) hade det varit alltför likt en samling slentrianmässiga sexnoveller, låt vara med lite ovanligare huvudpersoner.

Sammanfattningsvis är det en bok som skulle tjänat på att presenteras i ett annat format; 136 inbundna sidor till ett butikspris av 199:- känns helt fel för de här serierna, tyvärr.

»

  1. Ping: Årskrönika 2013: Blogg-statistik | Simon säger

  2. Gör det; det är nästan alltid värt att åtminstone kika på en serie på biblioteket! Jag är ofta positiv när jag läser för det finns nästan alltid någonting bra, även i de uslaste serierna. T o m den fasansfulla Holy Terror jag läste för några veckor sedan hade åtminstone intressanta teckningar i början!

    Sen finns det förstås räddningslöst usel litteratur. Jag fick för mig att jag skulle försöka läsa Brobyggarna av Guillou häromdagen och lånade den. Det enda positiva med den är att på sidan 20 ungefär började jag skratta högt över hur fascinerande dålig den var; pekoral, taskigt språk, idéinnehåll. Varför, varför fick jag för mig att läsa den? Jag som har så svårt att lägga ifrån mig en bok när jag väl börjat på den…

  3. Okej, då tror jag att jag fått en bra uppfattning om hur teckningarna är, kommer inte köpa albumet utan kanske låna det på biblioteket. Men jag känner henne inte! Jag har bara sett henne naken.

  4. Kanske hade hjälpt med mer svärta, men det känns mest som om originalteckningarna ser ut som de gör. På den inscannade bilden ser det lite gråare ut generellt än vad det gör i boken, men det är inte stor skillnad. Det kändes bara fel att läsa de här serierna på det här sättet. Men om man känner Karolina Bång ska man såklart läsa den!

  5. Irriterande när man inte gillar illustrationerna, svärtan skulle kanske varit mer intensiv för att få bort det skissartade intrycket? Jag känner mig ändå intresserad för att läsa serien och tycker att det är speciellt kul att jag haft författaren som krokimodell. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s