Fransk science fiction: Sand Castle

Postat den

Tredje SelfMadeHero-boken på raken här, och nu blev det bra igen efter den mindre lyckade Chico & Rita. Sand Castle är tecknad av Frederik Peeters och skriven Pierre Oscar Lévy och är en riktigt bra liten bok. Jag är inte säker på om det är rätt att kalla den för science fiction eller om det vore mer korrekt att klassificera den som skräck för det är en berättelse som beskriver en oförklarlig händelse rätt upp och ner; ingen förklaring till varför, bara ett mysterium som drabbar en grupp människor på en badstrand någonstans i Frankrike.

Jag vill helst inte berätta mer om vad som händer; Sand Castle är närmast att likna vid en novell med tanke på dess enkla handling och det vore orättvist mot den att avslöja mera. Varde nog sagt att det inte handlar om skräck av typen man blir mörkrädd av utan snarare skräcken inför det okända, inför att vara helt utlämnad utan att kunna göra någonting åt det, blandat med en dos melankoli.

Det är lustigt med litteratur. Här har vi en bok som är ungefär lika lång som Black Pathssom jag nyss skrev om, men ändå känns det som om Sand Castle är betydligt kortare; en novell snarare än en roman. Den koncentrerade tidsrymden och den lika koncentrerade miljön gör sitt till, men det är också sättet som Lévy och Peeters berättar sin historia på som gör att det känns som någonting enklare än David B.s bok. Det är ingen kritik, bara en reflektion över min känsla efter att ha läst den.

Sand Castle är inget storverk, därtill är den alltför oansenlig, men det är ett utmärkt litet kammardrama som jag är glad över att ha läst. Två tummar upp, en tumme ner hittills för SelfMadeHero; den fjärde och sista boken från dem har jag ännu inte läst 🙂

»

  1. Ping: Aama – The Smell of Warm Dust | Serienytt.se

  2. Ping: Aama – The Smell of Warm Dust | Simon säger

  3. Ping: Pachyderme « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s