En knegande levande död: iZOMBIE

Postat den

Charlaine Harris var kanske inte först ut, men det är hennes böcker som bildat skola när det gäller att mixa klassiska skräckfigurer och romantik. Det är välförtjänt för framför allt hennes första Sookie Stackhouse-bok, Dead Until Dark, är en riktigt bra bok. Andra efterföljare, som Molly Harper, har skrivit böcker som är så lika i Harris i ton och innehåll att det nästan känns som böcker från samma värld, bara med en annan författare bakom boken. Inte mig emot för det är en trevlig genre som jag gärna läser som avkoppling; det kanske inte är stor litteratur, men det är inte alltid som jag är sugen på det.

My Life as A White Trash Zombie

I Harris böcker har det nu dykt upp vampyrer, varulvar, älvor, gnomer, maenader, osv, osv, men en klassisk skräckfigur saknas: Zombien. Det är antagligen för att den som alla vet tillhör monstrens underklass, ständigt sedd ner på av andra. Hur sexigt är det egentligen med hjärnätande och ruttnade kroppar?

Men trots det dök de förra året upp en bok i den här genren med en zombie i huvudrollen: My Life as A White Trash Zombie, skriven av Diana Rowland. Huvudpersonen Angel Crawford råkar ut för en olycka, och efter den märker hon att hennes aptit har ändrats radikalt till någonting huvudsakligen huvudsakligt. Dessutom får hon svårt att tänka klart och börjar ruttna om hon inte får sin diet tillfredsställd med jämna mellanrum. Taskigt läge, så vad gör man? Ett jobb på en begravningsfirma fixar kakan, och sen bär det iväg med mystiska mord och kärlek. Såklart, för genren är vad den är. Rowland sköter sitt utan klagomål från mig, och omslaget av Daniel Dos Santos är det inte bara jag som tycker är smått genialt 🙂

Så vad har då det här att göra med serier?

iZOMBIE, en Vertigo-tidning skriven av Shris Roberson och tecknad av Mike Allred (tecknaren av bl a X-Statix), är en ovanligt godmodig Vertigo-titel som har ett liknande tema med en liknande lösning, och när jag läste den kom jag omedelbart att tänka på Rowlands bok. Dock började serien redan 2010 så om någon har läst den andra så är det Rowland som är härmaren, men själv tror jag snarast att det handlar om två olika författare som haft samma grundidé (”Jag vet! En sån där mysig skräck/romantik/deckare med en zombie i huvudrolle!”) varpå mycket av resten följer naturligt på premissen. Men det var onekligen en idé som var nästan oundviklig, med tanke på Harris et als böcker.

Där en ung kvinnlig huvudperson är given för det har ju alla andra böcker i genren också. I iZOMBIE heter hon Gwen Dylan (och hon påminner t o m om Dos Santos bokomslag i utseende), och hon jobbar som dödgrävare i staden Eugene efter att på ett för henne okänt sätt ha blivit förvandlad till en zombie. Behovet att äta hjärna för att undvika förlusten av intellektet och köttet på kroppen, extra-styrkan, osv fungerar på väntat sätt; det som är eget för Gwen är att hon också temporärt kan höra den avlidnes tankar efter måltiden.

Och det är inte alltid så skoj för ofta har den döde någonting som han/hon vill ha utfört innan de vill lämna stackars Gwen ifred. Hitta mördaren, säga några sista ord till en familjemedlem, äntligen vinna en skeetboll-tävling, eller någonting annat. Så för att få lugn och ro tar Gwen och ger sig den på att hjälpa dem, ibland med hjälp av sina vänner Ellie (spöke) och Scott (varterrier). Det lilla gänget liknar någon gång sig själva vid Scooby Doo-gänget och det med all rätta för det är precis vad det påminner om.

Romantiken har de alla svårare med av olika anledningar (osexigheten i att vara en zombie, svårigheten att få tag på någon när man inte kan röra vid andra, osv), men de kämpar på.

Precis som de flesta böckerna i genren tycker jag det här är en mysig läsning. Det är på intet sätt revolutionerande eller gripande, men att läsa de första 20 numren tyckte åtminstone jag var skoj. Allreds teckningsstil passar finfint här med sina teckningar som då och då faktiskt påminner om gamla tecknade tv-serier som Scooby Doo, fast med mycket mer elegans.

Men jag kan inte påstå att manuset någonsin tar en oväntad vändning. Allting flyter på exakt som jag förväntar mig från nummer till nummer, så det är inte en tidning som jag kommer kasta mig över när nästa nummer dyker upp. Handlingen är också ganska sävlig så jag skulle nog säga att det är bäst om man har en chunk med åtminstone några nummer att läsa.

Allt som allt en rätt trevlig bekantskap, om nu bara inte Roberson får för sig att dra iväg åt något mindre lyckat håll; i de sista numren jag läst dyker en statlig organisation bestående av diverse monster (zombie, Frankenstein-varelse, …) upp som har som uppgift att kämpa mot ondskans krafter. Det finns tecken på att Gwen eventuellt rekryteras dit vilket jag tycker vore synd; jag föredrar nog en fortsättning på de charmiga småäventyren i Eugene (som ibland känns som Sunnydale, med tanke på alla monster som verkar finnas där) snarare än en Rädda världen-action.

»

 1. Intressant!

  Kul att Mike Allred (som är en av mina favorittecknare) gjort henne så lik Debbie Harry (en annan favorit)

  Gilla

 2. Debbie Harry! Jag håller med, det har du alldeles rätt i, utan tvekan 🙂

  Gilla

 3. Åh vad dålig den var!! Jätte seg INGET HÄNDER!!!
  skulle aldrig vilja läsa den monthly

  Authority var också kass men inte så här dålig

  Gilla

 4. Jag har inte tänkt på likheten med Debbie Harry innan! Kul och en anledning att läsa mer än de få numren jag tagit mig igenom. I övrigt överväldigades jag inte direkt men jag blev lite sugen på att ge den en till allvarlig chans.

  Har du förresten läst iVampire som nylanserats nu med DCnU? Den känns ju mycket mer Vertigo än DC och är inte så dum.

  Gilla

 5. Har inte läst iVampire ännu. Jag har läst en hel del av American Vampire, Vertigos vampyrtitel, utan att bli så imponerad; den kändes precis som en tidigt 90-tals-Vertigo. Typ Vamps, men lite tristare.

  Hur många nummer av iVampire (eller vad den exakta titeln nu är) har du läst? Det brukar ju ta några nummer innan tidningarna sätter sig, så om den verkar bra fortfarande ska jag nog ta mig en titt 🙂

  Gilla

 6. Gillar du inte American Vampire? Den tycker jag verkligen är riktigt bra 🙂 och då har jag inte gillar vampyrer alls sedan Anne Rice (som jag nog gillade för att jag var tonåring när det begav sig och hon var bra på att skriva snusk :-)). iVampire tycker jag mer går i linje med nutida vampyrberättelser och därför känns den lite fånig. Däremot är den jävligt snyggt tecknad, lite i stil med Batwoman, om du läst den. Jag tror den ligger på #5 nu och jag har köpt sista numret men inte läst det än. Tänkte sträckläsa alla föregående nummer först och sedan bita tag i femman. Testa ett par nummer på iPaden vet jag.

  Gilla

 7. Jag tror jag läste upp till ungefär nummer 15 av American Vampire innan jag slutade. Det var nog både manus o teckningar jag hade lite svårt för; ingendera var direkt dålig, bara inte i min smak.

  Vampyrer tycker jag egentligen är sådär, jag har alltid varit en varulvsdiggare om något. Men tyvärr görs det (nästan) aldrig bra vare sig filmer, serier eller böcker om varulvar. Mycket sorgligt!

  Av moderna vampyrböcker tycker jag att Charlaine Harris var riktigt bra i början. Nu läser jag de nya böckerna av bara farten, men de har gått för långt i att numera bara handla om Sookies relationer, medan handlingen i sig fått stryka på foten.

  Och jupp, ska testa ett par nummer av iVampire!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s