Dance by the Light of the Moon

6 februari, 2012 at 23:05 (Europeiska serier) (, )

För ett tag sedan skrev jag om en del böcker som det engelska förlaget SelfMadeHero gett ut, där det fanns några riktiga pärlor (som Black Paths). En bok jag beställt samtidigt råkade bli liggande: Judith Vanistendaels Dance by the Light of the Moon.

Först och främst: Det var en klar miss att den här boken blev liggande. Det var så mycket att läsa ett tag att jag helt enkelt glömde den. Med två nomineringar till Angoulêmes Grand Prix borde jag förstått att det var lite dum prioritering ;-)

DbtLofM handlar på ytan om Sophie, en belgiska, och Abou, en togoles, och deras kärlekshistoria. Men den handlar lika mycket om hur det är att söka politisk asyl i ett land där alla asylsökandes historier systematiskt misstros, och där bara det faktum att man kommer från Afrika gör många misstänksamma.

Det är en bitvis självbiografisk berättelse, och den är intressant upplagd. Första halvan (dvs en bok i det flamländska originalet) berättar historien om Sophie och Abous färd mot bröllopet, ur Sophies pappas perspektiv. Hur han försiktigt ifrågasätter förhållandet i början, hur han delvis omvänds när han lär känna Abou, hur han är orolig för sin dotter och en smula undrande om hur mycket som är kärlek och hur mycket som är omtanke om Abou när Sophie vill gifta sig med honom (det är enda chansen för Abou att få uppehållstillstånd). Det är varsamt berättat; på bokens omslag berättas att Judith Vanistendaels far skrev en novell om förhållandet och att hon blev arg och att det var det som ursprungligen ledde till att hon gjorde serien, men uppenbarligen höll inte ilskan i sig för pappan framställs här i ett huvudsakligen vänligt ljus. Kanske inte alltid helt fördomsfri, men i grunden en snäll människa.

I den andra delen får vi istället se Sophies skildring av förhållandet, där hon berättar om Abou för sin 10-åriga dotter. Det här är en mörkare skildring, där Abous psykiska sår efter tortyren i Togo och hans behandling av immigrationsmyndigheterna visas upp. Hans paniska rädsla för poliser, hans förtvivlan över hur onyttig han känner sig i väntan på besked om han ska få stanna, gör att hans och Sophies vardag får sina rejäla törnar. Det är också intressant att se hur några scener skildras i båda böckerna, där vi först får se hur Sophies pappa uppfattat situationen, och i den andra Sophies reaktioner. Styvt gjort, och det här är också en del av det som gör boken så fascinerande: Vanistendaels förmåga att trots att hon/Sophie vet vad som ligger bakom Abous uppträdande så vet hon också att hennes pappa inte kunde veta det.

Allt i allt är det en mycket välskriven och vältecknad bok, med rikliga doser värme och förståelse. Och trots den obland omänskliga behandlingen av Abou, en bok i avsaknad av bitterhet. SelfMadeHero är verkligen ett intressant litet förlag!

About these ads

3 kommentarer

  1. Smått och gott « Simon säger said,

    […] så en originalserie av henne utgiven på SelfMadeHero, det engelska förlaget jag också skrivit gillande om […]

  2. Smått och gott • Serienytt.se said,

    […] så en originalserie av henne utgiven på SelfMadeHero, det engelska förlaget jag också skrivit gillande om […]

  3. When David Lost His Voice « Simon säger said,

    […] Dance by the Light of the Moon, den enda andra serie av Vanistendael jag läst, var en alldeles utmärkt skildring av Sophie och Abou och deras kamp för kärleken. When David Lost His Voice fortsätter i samma realistiska anda men den här gången är det såvitt jag vet utan självbiografiska inslag, och när det gäller det yttre jobbar Vanistendael den här gången i färg (vilket hon gör med den äran). Vad som också skiljer sig åt är tyvärr den känslomässiga inlevelsen. Hur mycket Vanistendael än försöker få det att bli gripande blir jag aldrig riktigt engagerad. När Davids familjemedlemmar bråkar med varandra känns det mer som meningslöst gnabb än reaktionerna från oroliga anhöriga, och när David får skäll för att han aldrig vill prata om sin sjukdom och sina känslor kommer det nästan som en blixt från en klar himmel eftersom ingenting jag som läsare sett har visat sådana problem; tvärtom har han varit väldigt emotionell och öppen med känslorna. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 190 andra följare