En barbarisk nytolkning: Wood & Cloonans Conan

Postat den

Alltså, tolkningen är inte barbarisk, men ämnet 😉

För jag vet inte vilken gång i ordningen har Conan nystartats som serie; det känns som om han funnits med i serievärlden betydligt längre än vad han faktiskt gjort (han dök först upp hos Marvel i början på 70-talet). Inte för att jag var med då, men redan första gången jag läste en serie med honom passade han så självklart som seriefigur att jag var övertygad om att han varit med hur länge som helst. Han brukar också locka fram det bästa hos de som gör serier om honom: Utan att någonsin ha tillhört det riktiga toppskiktet bland mainstream-serier har så gott som alla Conan-serier åtminstone varit läsvärda. Till och med under de allra mörkaste erorna på Marvel gick Conan att läsa!

Nuförtiden är det Dark Horse som har rätten att ge ut Conan-serier, och den här gången är det ett för mig lite oväntat par som ligger bakom: Brian Wood & Becky Cloonan, mest kända för de två volymerna av Demo. De har också gjort en del serier tillsammans med andra; Woods Northlanders är en pågående Vertigo-titel som utspelas under vikingatiden som jag gillar det jag läst av den, men jag kom aldrig in i hans DMZ; Cloonan har jag egentligen bara läst just Demo av, men jag var å andra sidan väldigt imponerad av hennes skicklighet där. Så en utmärkt tecknare och en manusförfattare som visat att han kan skriva om vikingar o dyl lät lovande 🙂

Och faktiskt, första numret som kom ut alldeles nyligen visade sig vara precis det: Lovande. Det är ett snabbt action-nummer, där det egentligen inte hinner hända så mycket mer än att Conan tvingas fly från en hamnstad, och väl ombord på en båt som tar honom därifrån för han höra talas om Bêlit, den vackra men grymma sjörövarkaptenen som härjar i farvattnen däromkring. Gissa om hon dyker upp?

Efter bara 22 sidor går det såklart inte att säga så värst mycket om hur  serien kommer utveckla sig, men det går att fastslå dels att Wood berättar flyhänt och elegant presenterar de framtida huvudpersonerna, utan att det känns krystat, och att Cloonans version av en ung Conan är klockren. Glimten i ögat, karisman, allt som han ska ha finns där, och det är förbaskat skönt att han istället för att se ut som en muskelstyv bodybuilder istället har mer av utstrålningen hos en panter; muskler finns där, men ännu mer smidigheten.

En riktigt trevlig start, och det kan nog bli 25 trevliga nummer av det här, med lite tur (det är så många nummer Wood sagt att han tänkt sig).

»

 1. Wow! Mitt favvo-team det här, det här!!! vill läsa

  Gilla

 2. Men varför har Conan så kantiga pratbubblor 😦

  Gilla

 3. Har den någon koppling till dom tolv numren Road to Kings som kom nyligen?

  Gilla

 4. Ja nej, förutom att detta är Dark Horses nya inrikting för Conan annars ingen alls. Queen of the Black Coast är t.om. baserad på en story av Howard själv.

  Gilla

 5. aha nu läst.
  ok RtK är tydligen storyn som kronologiskt kommer precis innan den här men never mind, jag hoppar på tåget nu när vi får Cloonan ♥♥♥♥.
  Har läst första numret nu det var awe some

  Gilla

 6. Snabba svar på egna frågor! Och jag hade för mig att Dark Horse gett ut någonting som utspelade sig strax innan ”Queen of the Black Coast”; tror det nämndes i en av intervjuerna med Wood/Cloonan jag läste.

  Förresten, lust hänga med på DC-nördkväll på lördag? De vanliga deltagarna som var med senast också 🙂

  Gilla

 7. Hmm, jag gillar verkligen tecknarens version av Conan och hennes stil för övrigt. Manusförfattaren känner jag till sedan tidigare (gillar DMZ). Ser lite lovande ut som du skriver.

  Gilla

 8. Jag gillar också även om jag tycker det är snudd på omöjligt att bedöma en serie efter ett nummer. Det finns i alla fall potential även om jag tycker att Conan, alla varianter, är rätt mycket skit. Det blir till att omvärdera, vilket är kul i sig.

  Northlander har varit rätt läcker däremot. Smutsig och eddig, även om jag är rätt säker på att det sista adjektivet inte existerar 🙂

  Gilla

 9. Gnnnn fresta mig inte att köpa ännu fler serier. D: Undrar om de kommer att sänka priset på Conan när följande nummer släpps? Det blir för dyrt att köpa serier digitalt till fullpris. Pixlar är inte värda så mycket! Men jag blev så sugen på att läsa den nu.

  Gilla

 10. Jag skulle också gärna se att de digitala tidningarna var lite billigare; det är ett dyrt nöje om man räknar kostnad / minut, jämfört med böcker, bio, tv, tv-spel :-/

  Sen är jag hur nyfiken som helst på att se hur det blir att läsa serier på de HD-tabletter som kommer snart. Om det blir en iPad 3 med HD nu på onsdag kommer jag nog skaffa en omedelbums för att prova!

  Gilla

 11. Simon har du inte sett det här?
  http://www.tuaw.com/2012/03/01/retina-display-macs-ipads-and-hidpi-doing-the-math/

  som du vet älskar jag dig väldigt mycket men din relation till iPad™ är något jag har svårt att acceptera, som den inbitna Apple-hataren jag är

  Gilla

 12. Jopp, jag såg den där artikeln och den gjorde mig ännu mer sugen på en HD-iPad. Och jag är glad att du tycker om mig trots att jag gillar en del Apple-produkter 🙂

  Gilla

 13. Cloonan gör mig kär i både Conan och Bêlit ♥
  Stewart är perfekt färgläggare för Cloonans stil.

  Gilla

 14. Jag köper också en iPad HD om den blir så bra som den verkar. För mig är också serierna den främsta anledningen :-). Lade fram följande kalkyl för hushållet:

  Digitala serier 22 spänn (jag berättade inte att vissa kostar 28)
  Fysiska serier 42 spänn (även där for jag med lite osanning)

  Jag köper runt 200 fysiska tidningar per år och om jag istället läser alla dem på min nya iPad så tjänar jag in den på ett år. Det duger för att lura mig själv i alla fall

  Gilla

 15. Bra uträkning; I like it!

  Gilla

 16. Gör en uträkning baserad på sanningen istället (t.ex. 22 för vissa 28 för vissa och nu vad fysiska kostar och nu minus dom som du inte kommer att hitta digitalt osv). Kanske det ändå lönar sig fort…

  + jag blev besviken för jag ville köra Comixology men det var innan jag såg eulan… 😦 jävla skitcentraliserat monopol drm tjafs!!!

  Gilla

 17. mangalasaren

  Själv väntar jag för att se vad folk säger om den nya paddan, men jag är lite irriterad på min iPads begränsningar så det är möjligt att det inte blir någon äppelprodukt när jag bestämmer mig för att uppdatera. Dessutom vill jag äga dyra lyxprodukter i mer än ett år innan jag byter upp mig, på ren princip.

  Gilla

 18. Ping: 50 hårdföra vikinganummer: Northlanders « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s