Breathe Deeply

Postat den

Breathe Deeply är ett drama om etik och personligt ansvar. Två pojkar, Sei och Oishi, blir båda förälskade i den hjärtsjuka Yuko, och när hon dör efter att hjärtat till slut gett upp innebär det att Sei och Oishis livsbanor är utstakade: De ska se till att ingen mer ska behöva råka ut för det som Yuko gjorde. Sei ger sig in på ingenjörens bana för att framställa ett fungerande konstgjort hjärta, medan Oishi istället riktar in sig på att klona nya organ.

Men det är inte som vänner de jobbar, tvärtom anser Sei att Oishi är inne på fel spår av etiska skäl eftersom Oishis lösning kommer att kräva att en levande organism offras för att en annan ska leva, medan Oishi å sin sida anser att Sei hänsynslöst försöker tvinga på alla andra sina åsikter. Inklusive Yuko, för när hon förstod att hon snart skulle dö var hon redan hopplöst kär i Sei och ville inte göra honom besviken.

Breathe Deeply undgår inte att falla in i klichéernas värld; det räcker inte med det känslomässiga och etiska dramat, utan skaparteamet Yamaki Doton drar också in en karriärsugen forskare, en amoralisk sjukhuschef, och en del andra personer för att addera en mer händelseinriktad spänning. Det är lite synd för den intellektuella spänningen räcker gott, och till exempel kidnappningshistorien mot slutet känns mest irriterande eftersom jag är mycket mer intresserad av moraldiskussionerna än kidnappningen (som dessutom har en given utgång, med tanke på seriens tydliga riktning).

Så utan skavanker är boken inte; teckningarna är bra, kanske till och med mycket bra, men här och där ganska murrigt återgivna, och ibland blir serien också lite väl otydlig med vad som egentligen händer av både tecknings- och manusmässiga skäl. Men de positiva sidorna överväger utan tvekan. Breathe Deeply är också lagom lång så den hinner aldrig upprepa sig: 472 sidor i ett något större format än manga vanligtvis har, och sen tar det slut precis när det känns rätt.

Så det blir ett tydligt Yay! till Breathe Deeply: Jag gillar den här typen av serier; avslutade i en tjock bok, och dessutom gillar jag verkligen sådana etiska thrillers, och sådär värst vanliga är de ju inte 😉

En tillbakablick (från japanskan; den amerikanska boken är lite svårscannad...)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s