50 hårdföra vikinganummer: Northlanders

Postat den

Efter två stycken uppriktigt sagt usla serier är det dags för någonting bättre: Northlanders, skriven av Brian Wood (Demo, Conan), tecknad av diverse, som i och med att nummer 50 kom ut den här veckan nu är avslutad.

Northlanders har ingen huvudperson utan är istället en samling kortare berättelser som sträcker sig från ett enstaka nummer upp till nio för den längsta (den avslutande The Icelandic Trilogy), med det enda gemensamma att de alla utspelar sig under vikingatiden och att vikingar spelar en viktig roll; ibland som huvudrollsinnehavare, ibland som de som förorsakar omvälvningarna som skildras.

The Girl in the Ice. Teckningar av Becky Cloonan.

Berättelserna är en salig blandning, alltifrån rena krigsskildringar som vikingarnas belägring av Paris i The Siege of Paris till den naturlyriska The Hunt om en ensam jägare i ett vinterkyligt Sverige. Men även i de stillsammare episoderna är våldet alltid närvarande för det här är en blek skildring av livet, där döden när som helst kan överraska alla. Visst finns det ibland hopp, men det blir nästan lite väl dystert om man som jag läser alla numren i en följd.

Det är såklart en följd av att Wood vill försöka skildra livet som det var, och medellivslängden var inte precis hög under den här tiden. Men jag skulle gärna sett kanske någon mer episod som tog det lite lugnt; den låga medellivslängden till trots kan ju inte alla ha dött av våld. Märk väl att våldet trots detta aldrig är målet med serien utan bara katalysatorn för händelserna.

The Cross + The Hammer. Teckningar av Ryan Kelly.

Ibland känns det dock som om en del personer är alltför moderna i sitt tankesätt, som rättsskiparen i The Cross + The Hammer som känns som CSI: Viking här och där. Men på det stora hela har Wood lyckats bra: Det är verkligen skönt att läsa en serie som bara går ut på att berätta bra historier, utan superkrafter, magi eller intertextuella referenser (något jag börjat irritera mig på alltmer; inlägg kommer snart 🙂 ).

Det finns egentligen ingen episod som sticker ut från någon annan såsom varande ett Mästerverk (men heller ingen som är mycket sämre än de andra), men inte sedan jag läste den moderna Jonah Hex har jag sett en serie från DC eller Marvel som så rättframt försöker vara underhållande, utan krav på att man läst vartenda nummer innan. Jonah Hex hade visserligen snäppet vassare manus och tecknare, men Northlanders handlar å andra sidan om ett mycket ovanligare ämne till skillnad från det söndernötta western-temat. Så om man är intresserad av Wood, klassiskt berättande serier och/eller vikingar så är Northlanders ett bra tips. Eftersom man kan börja läsa vilken samling som helst skulle jag rekommendera den sjätte, med titeln Thor’s Daughter, som har en bra mix av historier med The Siege of Paris som huvudnummer.

The Hunt. Teckningar av Matthew Woodson.

Ett svar »

  1. Ping: Lite mindre navelskådning, tack! « Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s