Två läsvärda scanlations: Kenya & Alexia’s Demons

Postat den

Det har varit ovanligt mycket aktivitet hos scanlators av europeiska serier på sista tiden (alternativt så är det jag som inte hållit koll på vad som gjorts) så jag tänkte passa på att tipsa om två av serierna jag tycker har sina poänger. Ingen är oumbärlig men de är båda två trevlig underhållning för stunden, framförallt Alexia’s Demons. Men jag tänkte börja med att skriva om Kenya volym 1-4.

Skälet att jag laddade ner Kenya var ett och endast ett: Serien är tecknad av brasilianaren Leo som jag tidigare skrivit om i samband med hans science fiction-svit Aldebaran/Betelgeuse/Antares. Manuset står Rodolphe för och eftersom det ärligt talat inte var manuset som var det bästa med Leos tidigare serie så tänkte jag att det här skulle kunna bli riktigt bra. Men tyvärr visade det sig att Rodolphes berättarskicklighet är ungefär på samma nivå som Leos egen; historien om utomjordingars eventuella manipulation av djurlivet på Jorden år 1947 är stelt och helt utan överraskningar. Återstår: Teckningarna.

Men men, på illustrationsfronten är det snäppet sämre än i ABA-sviten. Det är alldeles för mycket människor som pratar med varandra och alldeles för få djur, och det är Leos fantasifulla fauna jag vill se mer av. Dessutom är de flesta djuren i den här serien helt vanliga afrikanska djur och helt vanliga forntida djur, som dinosaurier med mera. På två ställen dyker det upp fantasifulla djur, och de ställena är de bästa i hela serien. Så en besvikelse men ändå värd att ladda ner och läsa för de som fascineras av skumma varelser, prydligt tecknade av Leo. Om de bara vore fler av de sistnämnda!

Så till den bättre av dagens två serier, Alexia’s Demons, skriven av Dugomier (pseudonym för Vincent Lodewick) och tecknad av Benoît Ers. Jag har läst de tre första albumen; om nu bara nummer fyra också tas om hand av de vänliga fansen så skulle det innebära att hela den första sviten i serien vore översatt till engelska.

Huvudpersonen Alexia är en exorcist, och serien tar sin början när hon blir anställd av C.R.P.S., en internationell organisation som skyddar världen mot ondskans krafter. Det kan låta dramatiskt och det är det också för det visar sig att alla inom organisationen inte arbetar mot samma mål, Alexias anställning är inte en slump, och detsamma gäller hennes talang för exorcism.

Men dramatiken till trots (hundar som attackerar personer och äter upp delar av dem för vidare transport till ett skelett som behöver mer kött på benen; de levande begravdas hämnd; en värld där alla magins hemligheter avslöjas) så känns det mest av allt som en klassisk europeisk äventyrsserie blandad med humor. Både manus och teckningsstilen är avkopplande att läsa, och för en som mig som är uppfödd på Lucky Luke, Tintin mm så är det alltid lika behagligt att se serieskapare som behärskar den här tekniken. För faktum är att det inte är så lätt att göra den här typen av serier på att bra sätt; det blir lätt menlös pannkaka av alltihop.

Här och där gräver den också en smula djupare i det emotionella när Alexia får riktiga problem, men i det stora hela är det någonting man skulle kunna beskriva som en modern Spirou-historia mixad med en gnutta Hellblazer, allt i en charmig förpackning. En bra lässtund, helt enkelt!

»

 1. Simon i den bilden där dom utropar »My God« där ser du en något konstig placering av paraceratheriumen! Står hon framför eller bakom träden och om du ser på fötterna hur kan hon nå att äta av löven och den där trädgrenen i mitten hjälper inte heller igen se på fötterna och se hur girafforna står för dom står både framför och samtidigt bakom!!

  Gilla

 2. Jag är inte säker på att du har rätt. Om du tänker dig att dinosauren är väldigt mycket större än girafferna och att den står en bit bakom dem så funkar det: Trädet lutar inåt i bilden så grenen den äter från är längre bak än den som täcker fronten på den och som girafferna äter från (det ser också ut som om den senare grenen pekar framåt/utåt i bilden).

  Gilla

 3. men om du ser på fötterna så ser du att paraceratheriumen inte står bakom trädet det måste luta sjukt mycket fram och om det lutar så mkt fram, hur kan hennes hals »komma ikapp« och dessutom har ingen hittills hittat en så stor paraceratherium visst större än giraff men det där är lite väl speciellt halslängden och en grej till dom är väl inte dinosaurus?

  Gilla

 4. Jag kan inte utdöda djur tillräckligt bra så vet inte om det var en dinosaur men du har säkert rätt!

  Leo gillar att överdriva när han tecknar djur och han gärna ut svängarna då, så jag tror fortfarande att det kan vara så att det är ett alldeles gigantiskt exemplar. Men jag håller med om att det ser konstigt ut; jag måste verkligen tänka ”Den är ju jätte-jättestor!” för att få bilden att fungera 😉

  Gilla

 5. det är sorligt att dom är utdöda 😦 😦

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s