Papercutz: Dance Class & Monster

Postat den

Jag har skrivit en hel del om det engelska förlaget Cinebook förut och deras utgivning av fransk/belgiska serier av klassiskt snitt som Linda och Valentin, Blake och Mortimer, med flera. Men de har faktiskt konkurrens, trots seriekonstens låga status i England. Som till exempel av förlaget Papercutz som i sin barnboksutgivning då och då slänger in en serietitel. Den mest kända är Peyos Smurferna men jag tänkte skriva om två andra idag, en av vilka jag redan nämnt i en tidigare recension.

Dance Class: Hittills har det kommit ut två album av den här serien skriven av Béka och tecknad av Crip. Om ni föreställer er en typisk fransk humorserie av det oförargliga slaget om enstaka sidor där handlingen utspelas på en balett-akademi för unga tonåringar så har ni antagligen föreställt er något som är väldigt likt Dance Class. Allt som “borde” finnas med finns också här: Den snobbiga retstickan; den ensamma pojken i balett-klassen som av vissa ses som omanlig; den lite mer rundnätta flickan Lucie som inte kan låta bli godsaker, trots att det inte är bra med tanke på baletten. Originellt är det inte kan man lugnt säga.

Men därmed inte sagt att det är en dålig serie. Om jag jämför den med till exempel Cinebooks Bellybuttons som också följer en liten grupp flickor, tecknad i en lika “söt” stil, så undviker Dance Class alla de fel som Bellybuttons hade. Utan att göra retstickan till ett monster framgår det att hon har fel när hon har det, och balett-gossen framställs inte som det minsta löjlig även om en del i serien tycker (temporärt) att han är det.

Med andra ord, Dance Class har hjärtat på det rätta stället och det gör att jag kan förlåta överflödet av klichéer. Mitt missnöje med att serien ändå onekligen har extremt smala huvudpersoner förutom Lucie vars huvudsakliga personlighetsdrag är ätandet minskades också när redaktören rakryggat tog upp den problematiken i ett litet efterord i den andra boken. Det gör inte att problemet försvinner men det gör att den som läser serien åtminstone blir uppmärksammad på det.

Sammanfattningsvis är Dance Class en inte vare sig spännande eller egentlig särskilt rolig serie som lever högt på sin charm; en charm som gör att jag trots allt tycker att seriens översättning till engelska är ganska välförtjänt. OK barnserier behövs det alltid fler av!

Monster Dinosaur: Jag har tidigare skrivit om Lewis Trondheims Monster Christmas, och nu har Papercutz gett ut sin tredje bok i samma serie (Monster Mess kom ut i våras). För mig är det alltid en högtidsstund när jag får chansen att läsa ett för mig nytt Trondheim-album och Monster-serien är inget undantag trots att jag är ganska många år äldre än den avsedda målgruppen 🙂

I Monster Dinosaur anordnas ett gladiatorspel där de tävlande ritar sitt monster på det magiska pappret som gör det man ritar verkligt, och det går givetvis åt pepparn när det vinnande monstret visar sig vara alltför kraftfullt och måste stoppas. Barnen ritar, pappan ritar, monstret ritar, alla med sin speciella stil på monstret. Monster-böckerna är udda med sina textplattor som har en ton som vore de muntligt berättade sagor, och handlingar som gör att Trondheim kan släppa loss sin visuella fantasi mer än kanske i någon annan serie (även Monster Mess hade bisarrare teckningar än de flesta serier). Mystiska monster blandas med teckningar som ser ut som om de var gjorda av småbarn på ett härligt sätt; Trondheim är alltid bra på att göra serier där det känns som om vad som helst kan hända, och här är den känslan starkare än någonsin.

Om Dance Class är en helt OK barnserie är Monster-böckerna däremot geniala, och något som alla borde läsa oavsett ålder. Jag rekommenderar dock att man ignorerar Papercutz numrering för precis som med Cinebooks utgivning verkar det som om man slumpat fram ordningen. Monster Mess är den egentliga starten av serien som till och med visar var barnets monster Kriss kommer ifrån, men Papercutz har alltså valt att låta den bli nummer två i England…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s