The Underwater Welder

Postat den

Jeff Lemire gör kusliga serier. I hans Vertigo-titel Sweet Tooth möter vi Gus, en mänsklig pojke med drag av rådjur, som lever i enskildhet tillsammans med sin pappa i en efter katastrofen-värld. När pappan i inledningen dör konfronteras Gus med en för honom obegriplig miljö där det visar sig att även andra barn existerar med ett utseende som tyder på att någon eller någonting korsar ympat djuregenskaper in i människor, och att på något sätt har Gus en huvudroll att spela. Sweet Tooth är tänkt att avslutas om några månader efter 40 nummer; jag kommer skriva mer om den då.

Dagens bok är en kortare serie om dryga 200 sidor men väl så oroväckande. Undervattenssvetsaren Jack är fixerad vid sitt arbete på en oljeplattform; så fort han kan vill han ut till riggen och jobba igen. Att hans första barn snart ska födas förändrar ingenting för det finns någonting under ytan som drar honom till sig. Hans flickvän/fru Susie försöker desperat få honom att fokusera på nuet och framtiden, men Jacks besatthet med undervattensvärlden går inte att rubba: Han vet att någonting väntar på honom därnere, och att detta något har att göra med hans far som försvann under en dykning när Jack var liten.

The Underwater Welder är en klassisk rysare av den psykologiska sorten. Jacks tankar, Jacks hallucinationer, Jacks minnen fyller sidorna; så gott som varenda ruta innehåller antingen Jack eller hans tankar (eller bådadera). Lemires drömartade manus och smått nervösa teckningar som känns som om de närmast kastats ner på pappret gör att det är svårt att inte dras in i handlingen.

Jag kan tänka mig att en del läsare avskräcks av att teckningarna inte precis är eleganta och det är förståeligt, men själv ser jag The Underwater Welder som någonting liknande en feberdröm: En mycket känslomässigt driven upplevelse som ibland förvirrar med sina snabba hopp, och en extrem fokusering på en enda individ som kryper under skinnet på mig, den egentligen mycket enkla handlingen till trots.

Ett svar »

  1. Ping: Årskrönika 2014: Blogg-statistik | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s