De utvalda – Omöjligt uppdrag & Hjälten

Postat den

Den svenska science fiction-serien De utvalda av Gösta Lindwall och Nisse Lindberg fortsätter, och liksom förra gången är det i tidningen Fantomen som serien publiceras. Den här gången utspelar sig handlingen 20000 år innan förra episoden, men huvudpersonerna är desamma eftersom kloning och hibernering gör att de som får möjligheten kan leva i princip hur länge som helst. Formellt sett är det två fristående episoder men eftersom Hjälten tar vid omedelbart efter Omöjligt uppdrags slut tänker jag glatt behandla det som en historia.

Från Omöjligt uppdrag

I Hybriden mötte vi bland annat vetenskaparna Huria och Borgis, och det framgick tydligt att de inte tyckte om varandra; den nya episoden fokuserar nästan uteslutande på deras relation istället för den mer actioninriktade handlingen i det tidigare äventyret. Det är lite synd eftersom både styrkorna och svagheterna är detsamma nu som då.

Det som är bra är ambitionsnivån, där Lindwall/Lindberg har en gigantisk historia att berätta med som jag misstänker mycket väl utarbetad bakgrund, och att genomförandet är kompetent om än lite själlöst. Dessutom hade Hybriden en tydlig historia, med dess skildring av Fraktionskrigets början och slut.

Det som är mindre bra är att det pratas för mycket just på grund av den stora mängden information som de vill ge mig som läsare. Alltför ofta känns det mer som en historiebok som noggrant redogör för vad som händer istället för en medryckande berättelse som får mig att undra hur det ska gå. Det pratas för mycket, och dialogen består oftast av förklaringar av vad som hände/händer/ska hända. Sen är serien lite allmänt stel, både teckningar och manus; att ha icke-mänskliga personer i huvudrollerna gör att det lätt ser ut som människor med orörliga plasthuvuden.

Från Hjälten

För att få bättre tempo i De utvalda skulle jag gärna se att nästa episod får en tydligare handling, liksom Hybriden, och att det inte slängs in ännu mer lösa trådar om galaxens bakgrundshistoria eftersom det redan finns gott om dem (som Borgis mystiska kontakter, galanternas försvinnande, guden Janus ingripanden, vad de utvalda är utvalda för, osv). I ivern att visa upp hur mycket energi som lagts ner på bakgrundsarbete blir det för mycket; mer Kill you darlings-anda är av nöden. Men jag kommer köpa Fantomen igen när De utvalda dyker upp nästa gång, trots att jag då återigen kommer känna mig tvungen att också läsa de gudsigförbarme usla Fantomen-avsnitten 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s