Ännu mer skånsk skräck: Viktor Kasparsson – Spöket på Hotell Vega

Postat den

Skräckens Ängel, det förra albumet om Viktor Kasparsson, var en utmärkt serie; så pass bra att jag tycker den borde fått Urhunden för bästa svenska seriealbumet 2011. Visst tyckte jag att vinnaren, Vi håller på med en viktig grej, var riktigt bra den med, men kändes lite vassare och lite mer originell, med den skrämmande berättelsen och det gripande slutet. Därför såg jag verkligen fram mot det nya albumet Spöket på Hotell Vega som dök upp häromveckan.

För att få ut det mesta av SpHV måste man nog ha läst eftersom den förra utspelas omedelbart efter den senares slut. Emma Rygels öde plågar fortfarande Viktor K. svårt och han vet inte längre vad han ska göra med sitt liv, men när han av en händelse råkar stöta ihop med hotellägare Bengtsson som behöver hjälp med att utreda en föregiven hemsökelse bestämmer han sig för att anta utmaningen, och därmed är hans framtida bana utstakad.

SpHV är en ganska annorlunda bok jämfört med . Istället för skräcken inför det okända handlar det mer om att lösa ett mysterium; insatsen är mycket lägre den här gången där det värsta som kan hända är att ett hotell säljs för ett lägre pris än det är värt. Det yttre är den här gången viktigare med frågor som Vem gjorde vad? istället för s fokus på det inre, med Viktor och Emmas känslor för varandra och alla de andra extrema känslorna hos prästen, spågumman och byborna. Det behöver inte betyda att den nya boken är sämre, men personligen saknar jag den emotionella spänningen; de enda gångerna det bränner till är när tankar på Emma kryper sig på Viktor.

Men jag vill inte vara för hård mot SpHV för det förtjänar den inte. Det är i jämförelse med som jag tycker den inte når riktigt ända fram; det är ändå en bra serie, för att inte säga en av de allra bästa nya svenska serierna just nu. Teckningarna är lika personliga som förut, där en utveckling mot renare linjer kan skönjas ända sedan den första boken, Viktor Kasparssons Makabra Mysterier.

Dessutom kan det vara så att det behövdes en liten andningspaus efter Skräckens Ängel för det här är trots allt en pågående serie, inte en avslutad dito, och det är mycket möjligt att jag när det kommit ut fler album kommer se SpHV som en välbehövlig lugnare episod för att rytmen i den större historien ska bli bättre 🙂

Ett svar »

  1. Ping: Höstskräck: Blodsband | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s