Bokrecensioner? Mini-mini-recensioner? Bloggfunderingar…

Postat den

På sista tiden har jag funderat lite på den här bloggen och vad jag recenserar på den. När jag startade den för nästan 4 år sedan (tiden går snabbt!) så var det för att jag var sugen på att skriva recensioner av serier; jag saknade själv något sådant, för serier av den typ jag gillar (dvs i princip allt 😉 ). Ett annat mer personligt skäl var också att jag på jobbet skriver mycket men i princip enbart på engelska så det kändes som om min skriftliga svenska riskerade att helt dö sotdöden.

Och båda skälen gäller fortfarande: Jag gillar att skriva om serier på svenska istället för halvdan engelska, även om det förstås gör att den potentiella läsekretsen blir mindre.

Men jag har också blivit sugen på att utvidga ämnesområdet, dvs att skriva om annat än serier när andan faller på. Visst är det serier som jag oftast vill skriva om; inte för att jag tillbringar mer tid med att läsa serier än böcker (eller se tv-serier), men att läsa en serie går nästan alltid mycket snabbare än att läsa en bok så det blir mer konsumerat i antal. Plus att det finns många bra bokrecensenter men betydligt färre när det gäller serier.

Suget har alltid funnits där i bakgrunden men har blivit starkare allteftersom jag själv upptäckt den mängd av recensionsbloggar som finns med tonvikt på böcker från sf/fantasy/skräck-genrerna som ligger mig själv varmt om hjärtat, men som ibland sticker in ett seriealbum här och där. En del av dem jag följer syns i blogglistan till höger, men det finns många fler. Och om de finns kanske det finns plats för en till där tonvikten kastats om, dvs mest serier men en och annan bok 🙂

Sen finns det lite andra funderingar, som till exempel vad jag ska göra med seriealbum à la Raina Telgemeiers Smile. Jag skrev nyligen om hennes Drama som jag tyckte om så mycket att jag genast beställde Smile; i fredags dök den upp och nu har jag läst den. Också bra, påminner om Drama i stil, men Drama är lite starkare med en mer fokuserad historia. Vad ska jag göra med sådana recensioner? Det jag just skrev om Smile är ungefär allt jag har att säga. Visst skulle jag kunna lägga till lite mer om vad den egentligen handlar om (självbiografiskt om Telgemeiers tidiga tonår, och hennes kamp för att få OK tänder efter en olyckshändelse och hur det påverkar hennes liv), men en lång recension skulle det knappast bli utan mer en anmälan om att jag läst boken, tyckt om den, och handlingen i korthet. Ska jag lägga upp sånt? Är någon intresserad? Kanske passar det bättre på Twitter (även om 140 tecken nog är för lite trots allt?

Argh! Svårt att bestämma mig! Om någon har en åsikt så hör gärna av er. Jag ska fundera lite till på hur jag ska göra, men en sak är säker: Serierecensioner kommer jag att fortsätta med! I den nära framtiden bland annat en uppdatering av The Walking Dead på svenska, A Game of Thrones i serieversion på svenska, diverse SelfMadeHero-böcker (förutom de nyligen recenserade Pachyderme och A Chinese Life), den nyligen avslutade 20th Century Boys (tar ett tag att läsa eftersom jag ville läsa om allt från början), och annat jag inte kommer på just nu. Mycket trevligt, med andra ord!

»

 1. För min del behöver du inte köra renodlat serieinnehåll! Annat får gärna slinka med också! 🙂

  Gilla

 2. starta en separat blogg där du har böcker. dvs en helt annan. men med samma skribent bakom. lägg inte dom här. så tycker jag.

  och ang korta enradingar så gör som john gruber dvs varva långa och korta inlägg i samma rss. där finns också ett sätt att bara se/prenumerera på långa eller bara korta om man vill. det borde väl gå mha etiketter.

  Gilla

 3. Det står inget om att det här bara skall vara en renodlad serieblogg så skriv om det som intresserar dig. Tror det bara kan göra läsningen rikare. Känns lite småfånigt med separata bloggar för så snarlika ämnen. Om det var politik så skulle jag nog känna annorlunda om man säger det.

  Vad gäller smårecensionerna eller anmälningarna så kan du ju ha en smått och gott-post då och då. Om du nu skall skriva om allt som du läser, Smile som du tar upp som exempel tycker jag nog att du bör nämna i något inlägg eftersom du nämnt det tidigare men ett Garth Ennis-album som det inte finns så mycket att säga om behövs ju inte tas upp.

  Gilla

 4. Jag gillar ju att det är en specialiserad blogg, samtidigt som jag gärna vill skriva om en del annat ibland. Att starta en blogg till känns lite meckigt, plus att jag misstänker att jag kommer göra jämförelser ”cross-bloggar” så det kan bli en smula konstigt för läsare. Argh. Knepigt.

  Gilla

 5. Jag läser troget även om jag sällan kommenterar och tycker mycket väl man kan blanda serier med annan litteratur. Det går ju faktiskt att hoppa över att läsa de inlägg som inte intresserar en.

  Minirecensioner eller korta funderingar kan vara riktigt trevligt att läsa. Allt måste inte vara så djupt och stort. Men det viktigaste är förstås att du gör det som känns rätt för dig för det går ändå inte att göra alla läsare nöjda.

  Gilla

 6. Skriv om det du känner för att skriva om!
  Jag följer inte din blogg för att du skriver om Alla serier du läser, eller ens för att det är just serier som du skriver om. Jag följer den för att den är bra, och…läsvärd!

  Gilla

 7. Säger som de flesta andra, skriv de du känner för =)
  Eftersom du älskar serier kommer det ju bli mest av det och de är kul (för finns inte så många som skriver om det nej) men om du vill slänga med en liten bokrec nån gång i bland är ju det hemskt trevligt med!

  Gilla

 8. Tack för alla kommentarer! Jag ska fundera lite till så får jag se hur det blir. Jane Eyre kanske, som jag nyss läst om för ungefär tionde gången (sant!)…

  Gilla

 9. Har nog sagt det innan, men ser gärna att du börjar skriva om böcker med..av vad du retats med tidigare så verkar du läsa mycket som är bra och intressant och du gör väldigt givande iakttagelser. Sen kan jag hålla med Sandra om att det kan vara bättre att skapa en separat blogg för böcker, så det blir lättare att hitta i bloggarna om man söker något särskilt omdöme

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s