Ralph Azham

Postat den

Halleluja!

Lewis Trondheims Dungeon är en av mina favoritserier det senaste decenniet (serien är lite äldre än så men började inte översättas till engelska omedelbart), så gissa om jag blev glad när Fantagraphics meddelade att de tänkte ge sig på hans sprillans nya serie Ralph Azham, som liksom Dungeon är en fantasyserie som blandar humor och allvar. Första boken, Why Would You Lie to Someone You Love?, kom ut häromveckan och jag läste den givetvis omedelbart 🙂

Ralph Azham är den lilla byns paria. Allt han gör går fel, ibland av en slump och ibland på grund av att någon av invånarna som ogillar honom ser till det, och när så händer straffas han. En gång i tiden hoppades man att han skulle vara en Utvald, det vill säga en av de som har speciella magiska krafter och ska rädda landet från de omgivande hotande arméerna, men så blev det inte. Det är sedan dess alla ser honom som en förlorare, och själv låter han allt elände drabba honom utan att egentligen protestera. Situationen är låst, och det är inte förrän de nämnda arméerna anfaller som saker kan ändras.

Den som läst Dungeon vet att Trondheim kan blanda humor och allvar (om man tänker efter inser man att Dungeon faktiskt är extremt våldsam och blodig, men Trondheims på ytan så lättsamma stil och manus gör att det är lätt att glömma bort). En del av albumen är ren humor, en del rent allvar. I början kändes det som om Ralph Azham skulle vara en likadan serie, med dragning åt det lättsamma hållet, men allteftersom märks det att balansen är annorlunda den här gången. Den mycket typiska Trondheimska humorn finns det gott om, och den är lika rolig som alltid, men det som skiljer sig åt är att allvaret är mycket mer närvarande. Delar av Dungeon är allvarliga även de, som böckerna i sviten The Early Years eller den chockerande Heartbreaker, men i Ralph Azham är allvaret av den vardagligare typen istället för det mer storslaget dramatiska: Mobbningen Ralph utsätts för, hans pappas komplicerade förhållande till honom, med mera.

Ralph Azham är en mycket underhållande serie, precis som jag hoppades, och att de allvarligare delarna avviker från Dungeon är bara nyttigt; risken är att det annars kunde känts som onödigt med att starta en ny serie istället för att göra fler i Dungeon-sviten (det är en bit kvar till de utlovade 300 albumen). Den har dessutom ett mycket aptitligt utseende med det udda liggande formatet och sitt relativt generösa sidomfång på 96 sidor. Jag har ett enda litet klagomål: Trycket ser inte ut att vara optimalt och ser bitvis ut som från en (bra, men ändå) färgkopiator snarare än ett boktryckeri. Bortsett från det kan jag bara rekommendera Why Would You Lie to Someone You Love? som ytterligare en i raden av ypperliga Lewis Trondheim-serier, och kanske också för de som tycker att Dungeon är lite för lättviktig humor eftersom Ralph Azham är väl så rolig men med en mörkare klangbotten.

»

  1. Oh ja. Men det ska erkännas, jag är en löjligt stor Trondheim-fan och tycker nästan allt han gjort är fantastiskt bra. Sen vet jag att det finns en hel del som tycker att han väl är smålustig och så men att det inte är mer än så. Och det kan jag förstå, för det som jag tycker är så bra är hans fantastiska flyt i serierna och de små detaljerna, som dialogen, ögonen på skrämda människor, mm. För Trondheim är målet så gott som irrelevant, för resan är allt. Det är sällan hans serier har en tydlig historia med ett tydligt slut. Något jag oftast inte gillar men Trondheim älskar jag 🙂

    Gilla

  2. Ping: Ett mästerverk: Koma « Simon säger

  3. Ping: Ett mästerverk: Koma | Serienytt.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s