You’re All Just Jealous of My Jetpack

Postat den

You're All Just Jealous of My Jetpack

The Guardian är en tidning som inte har många serier men de den har är ibland fantastiskt bra, som Posy Simmonds serier Tamara Drewe, Gemma Bovery och de om Weber-familjen. Men det finns andra med, och You’re All Just Jealous of My Jetpack är en nyutkommen bok samlar ihop diverse småserier av Tom Gauld som först publicerades i The Guardian.

Jag fascinerades av Gaulds bok Goliath förra året; den hade en alldeles egen stämning och en lågmäld humor som jag uppskattade mycket, tillsammans med väldigt underfundiga teckningar. Så mina förväntningar var minst sagt höga inför YAJJoMJ, även om det inte handlade om en längre serie 🙂

You're All Just Jealous of My Jetpack cartoonsHenry David Thoreau

Och det här är riktigt, riktigt bra, faktiskt bland de bästa jag läst i genren (där genren skulle kunna beskrivas som ensides/enrutes strippar utan gemensamma personer/handling). Om än inte varenda stripp är lika rolig skrattade jag till högt alldeles för mig själv väldigt ofta när jag läste den; Gaulds extremt knasiga och irrelevanta infall vad gäller vårt kulturella arv (för det handlar ofta om klassiska romaner, litteratur i allmänhet, film och dylikt) är ständigt förvånande och helt respektlösa.

You're All Just Jealous of My Jetpack cartoonsBeatrix Potter

Gauld gör upp listor av typen ”Elements for a railway murder mystery”; han intervjuar romanpersoner om deras orsakerna till varför de vill hämnas; en myra från Den andalusiska hunden berättar om hur privilegierad hon känner sig som fick springa runt på Buñuels hand. Allt illustrerat på samma kongeniala sätt som Goliath med en stil som känns både gammalmodig och modern på samma gång.

Efter ett tag börjar jag känna igen en del av Gaulds metoder men lustigt nog gör det bara serierna ännu bättre, med en känsla av en mästare som varierar sitt tema (typ Lewis Trondheims serier herrarna O och I). Så en kort recension men en helhjärtad rekommendation: Läs You’re All Just Jealous of My Jetpack och bli lyckligare!

You're All Just Jealous of My Jetpack cartoons - William Shakespeare

»

 1. Ping: En veckas läsning | Simon säger

 2. Ping: Mooncop | Serienytt.se

 3. Ping: Mooncop | Simon säger

 4. ”Herr Merz” heter den. Given läsning för alla! Liksom ”Munch” av Steffen Kverneland. Bägge utgivna av No Comprendo Press.

 5. Håkan / Wakuran

  Om man tycker Schwitters är intressant så rekommenderar jag att man lägger några surt förvärvade fjälldollars på Lars Fiskes ”Merz”. Väldigt underhållande om man inte har problem med norska.

  Det var anledningen till att jag kände igen referensen, kan jag säga.

  Men Gauld är grym, har några gamla fanzin någonstans sen något gammalt SPX.

 6. Jag har aldrig läst ”Jane Eyre”, så det var inte så konstigt att det gick förbi mig. ”Dracula” tycker jag låter som ett bra förslag också. Fönstret syftar säkert bara på gotik, inte på att det skulle vara en kyrka.

 7. Den andra tycker jag definitivt är scenen från ”Jane Eyre” där hon första gången träffar Mr Rochester.

  Den andra är knepigare; bästa förslaget jag har är typ ”Dracula” men jag minns tyvärr ingen central scen som utspelar sig i en kyrka…

  Jag har bara hans ”Goliath” sedan tidigare men skulle gärna få tag på flera av hans böcker. De är verkligen bra 🙂

 8. Jag sitter just och läser ”You’re all just jealous of my jetpack”. Avsnittet ”Drunk Classics” har jag funderat lite över. Första klassikern är ju helt klart ”Odysseén”, men har du koll på vilka de båda andra är. Känns som om det finns flera gångbara alternativ, men inget som är klockrent för min del. Väldigt enerverande när man tycker att man borde kunna klura ut det själv…

  Annars vill jag bara tillägga att Tom Gauld är lysande. Jag hade stort nöje av de båda föregående böckerna, och det ser jag ut att få den här gången också.

 9. ang gauld. jag älskar ju guardians of the kingdom men jag tycker jet pack är trist

 10. simon du kan hjälpa mig med matten så kan jag hjälpa dig med 20-talets konst

 11. Hade helt missat kopplingen till Ursonate; Gaulds serie är väldigt rolig ändå men det var en extra piff håller jag med om. Och ”pögiff” passar fantastiskt bra som ett roligt sista ord i strippen 🙂

 12. modernismen 4-ever

 13. Ursonate av Kurt Schwitters 🙂
  Ofta blir jag glad över min estetikutbildning även om den är komplett useless. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s