De kosmiska fönsterputsarnas avsked: Saturn Apartments 7

Postat den

Saturn Apartments 7 cover

I veckan blev det dags att säga adjö till Hisae Iwaokas (Aomanjuskogen, Drömmarnas djup) Saturn Apartments i och med att den sjunde och avslutande delen kom ut. Jag skrev några gillande ord om den när den första boken just getts ut så därför tycker jag att det är lämpligt att jag också skriver några avslutande ord 🙂

Först och främst vill jag säga att Saturn Apartments är en riktigt bra serie; jag tyckte mycket om framförallt Drömmarnas djup men den här är definitivt bättre. Till den suggestiva och fantasifulla stämningen i Dd lyckas SA också lägga till en gripande historia om en grupp människor som det är omöjligt att inte bry sig om, och en fascinerande bild av mänsklighetens framtid: Mitsus kamp för att accepteras av sina kollegor och hans försök att förstå vem hans far Aki egentligen var; Tamachis samvetskval över att han ser sig sjäv som ansvarig för Akis död; Kageyamas vilja att få följa sin dotter Fuyus uppväxt; Kayo & Sohtas äktenskap; för att inte tala om alla bifigurer som dyker upp, ibland bara i ett enda kapitel men oftast med enstaka inhopp även senare, som Tanuki och hans arbete med att bygga gigantiska akvarier för att försöka rädda diverse vattenlevande djur från utrotning.

Och sen har vi förstås teckningarna. Visst är Iwaoka bra på att skildra människor men bilderna jag kommer ihåg från den här serien är ändå de från utsidan av det gigantiska glasröret som ligger som en gördel runtom och högt över Jorden. Hon briljerar i widescreen-scener med stora ytor helt tomma, allt för att få fram det magnifika i skalan och vyerna. Det är egentligen ganska lustigt med tanke på att det jag verkligen gillar i de av hennes serier som finns på svenska är dem mystiska och magiska stämningen i en nästan John Bauersk miljö medan det här istället är de stora fria ytorna som imponerar. Men hon är helt enkelt fantastiskt skicklig i att skildra olika miljöer, av vilket slag de än är.

Saturn Apartments - Drop

Jag är också svag för science fiction-inslagen, som den som läst den här bloggen ett tag nog vet. En stor del av intrigen här handlar om ett försök att konstruera en maskin som ska kunna skickas ner till marken för att se vad som pågår där. Om man tänker på det är det förstås ganska konstigt att en civilisation som byggt någonting så otroligt som den konstgjorda ringen skulle ha några problem med att besöka Jorden 35 kilometer nedanför men i serien känns det helt rimligt: Jorden och dess yta är någonting mytiskt, någonting som man kan fantisera om och projicera sina förhoppningar på, och som för Mitsu symboliserar hans relation till sin far som försvann från Mitsus liv när han föll från ringen ner till marken.

Science fiction, klasskamp (någonting som blir viktigare allteftersom i serien), små finstämda berättelser (mina favoriter är de som huvudsakligen går ut på att Mitsu eller någon annan befinner sig på utsidan på uppdrag men tar sig tid att betrakta omgivningarna), bitvis vidunderliga teckningar; allt presenterat i mycket smakfulla böcker med underbara teckningar. Läs!

Saturn Apartments - Utsikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s