Vad händer i långkörarna: Dilbert 40

Postat den

Dilbert 40 cover

Jag tänkte det var dags att titta till några serier som tuffat på rätt många år nu, med anledning av att jag nyligen läst nya samlingar av dem. Först ut: Scott Adams Dilbert med den 40:e samling, Your New Job Title Is ”Accomplice”.

I Dilberts universum är det mesta sig likt. Alice är alltid kompetent, alltid underbetald, alltid reda med sin dödliga knytnäve, chefen med det spetsiga håret är aningslöst stupid, Dilbert själv har trots allt en svag förhoppning om att livet kunde vara bättre, medan Wally framstår som den store vinnaren bland de anställda som den enda som helt accepterat sin situation med sin alldeles egna ultra-cyniska zen-filosofi som till och med kan besegra den annars alltid opåverkbara och sadistiska Kattbert:

Dilbert 40 - Wally

Det enda som gör att jag som läsare märker att serierna är nya är referenserna till nya management-idéer/floskler/buzzwords och att nya elektroniska tingestar också dyker upp. Men referenserna till nördig teknik har blivit färre med åren, som om Dilbert och hans ingenjörskollegor inte längre kan uppbåda intresset för sånt längre efter alla sina plågsamma år som anställda i en komplett dysfunktionell organisation.

För den som inte varit i kontakt med stora företag själv verkar det nog orimligt att ett företag som Dilberts skulle kunna överleva med tanke på hur uselt det fungerar men tyvärr är det inte alls orealistiskt; varje gång jag hör någon argumentera för att företag på den öppna marknaden alltid sköts effektivt och professionellt kommer jag att tänka på vänner som exempelvis jobbat som konsulter på Ericsson där deras konsultföretag anlitats av ett annat som i sin tur anlitats av ytterligare ett annat som är det som Ericsson anlitat. Slutresultat: Projekt där 0 personer i gruppen är anställda av Ericsson, och ingen bryr sig så värst mycket om hur det kommer att gå. Och det här är kontinuerliga projekt, inte tillfälliga…

Så läs Dilbert, roas (allt är inte bra men tillräckligt ofta hittar den rätt), och skänk en medlidsam tanke till de som har jobb som har alldeles för stora likheter med serien 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s