Avslutning för tredje gången: GTO – 14 Days in Shonan

Postat den

GTO - 14 Days in Shonan 9 cover

Snyft!

Det känns som om det var igår Vertical Inc började med sin utgivning av Toru Fujisawas tredje serie om Eikichi Onizuka, lärar-huliganen med det stora hjärta och den lilla hjärnan; GTO – 14 Days in Shonan är 9 album proppfulla med den för GTO typiska blandningen av buskishumor och allvar, med tonåringar som svikits av det vuxna samhället.

Den här gången är Onizuka på tillfällig flykt (14 dagar, närmare bestämt) från skolan där han arbetar som lärare och han bestämmer sig för att återvända till sin tonårsmiljö: Shonan, förorten till Tokyo där den tidigare serien GTO – The Early Years utspelade sig. Där kommer han i kontakt med den vackra (som alltid hoppas Onizuka på att äntligen få till det, istället för att nöja sig med självhjälp) föreståndaren för ett familjehem för ungdomar som av olika anledningar inte kan leva med sina föräldrar.

Jag är oerhört svag för den här serien, precis som jag var för GTO. Om det bara var humorn som hittade rätt så skulle serien vara läsvärd enbart därför för Fujisawa vet precis hur han ska utnyttja Onizukas loser-status när det gäller sex och hans desperata och misslyckade försök att hamna i säng med någon, vem som helst, och hur Onizukas närmast övermänskliga styrka när det kommer till råkurr kan leda till de mest absurda situationer.

GTO - 14 Days in Shonan - Onizuka har problem

Men det som verkligen lyfter GTO är hur hundraprocentigt allvarligt det blir när ungdomarnas problem handlar i fokus, och att humorn aldrig används för att förminska dem. I GTO – 14DiS är problemen allvarligare än någonsin med föräldrar som begått sexuella övergrepp/ignorerat/misshandlat sina barn vilka därför placerats på familjehemmet. Onizuka och föreståndarna får göra sitt allra bästa för att hjälpa barnen; att barnen ibland gör Onizukas jobb nästan omöjligt genom sina sabotageförsök är bara förståeligt eftersom de blivit så svårt svikna förut. Inte för att Onizuka någonsin vacklar i sitt stöd av dem, för det är just hans envishet när det gäller att hjälpa de svaga som gör att han förtjänar epitetet Great Teacher Onizuka, för inte är det hans pedagogiska färdigheter som gör det 🙂

Överlag gillar jag hur Fujisawa låter sina ”hjältar” ha stora svagheter också. Onizukas fel är uppenbara, men vi har också personer som översta chefen för familjehemmet här, en liten förkrympt man i övre medelåldern som är fascinerad av militärflyg och gärna går på nattklubbar med (mycket) lättklädda kvinnor och framställs som allmänt löjlig. Dock, när borgmästaren i staden av politiska skäl bestämmer att alla barn ska återförenas med sina föräldrar kämpar han tappert emot det, med sitt liv som insats. Han misslyckas visserligen grundligt men precis som Onizuka har han hjärtat på rätta stället, och det är bara för att hans kropp är svag och inte riktigt lika vansinnig som Onizuka som han inte klarar av det. Barnen är som sagt inte heller några änglar (till exempel försöker några av dem mörda föreståndarinnan bara för att de hatar alla vuxna) men de är lika förtjänta av att få hjälp ändå.

Sen är det förstås roligt att återse några av Onizukas gamla vänner från Shonan i den här serien, men egentligen går den lika bra att läsa för vem som helst, man behöver absolut inte ha läst de tidigare GTO-serierna innan. GTO – 14 Days in Shonan är en ypperlig serie, helt enkelt, som inte påminner om något annat. Förutom andra serier med Onizuka då 🙂

GTO - 14 Days in Shonan - Sakurako 1

GTO - 14 Days in Shonan - Sakurako 2

GTO - 14 Days in Shonan - Sakurako 3

Ett svar »

  1. Ping: Årskrönika 2013: Serierna | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s