The Walking Dead 8: Stormen

Postat den

The Walking Dead 8 - Omslag

Dags för den tredje Apart-boken som kom ut lagom till bokmässan: Stormen, den åttonde volymen av The Walking Dead.

I sex volymer har Rick och de andra bott i fängelset de hittat och trots allt elände under denna tid (självmord, den vansinnige guvernören i det närliggande samhället) har det varit förhållandevis lugnt. Men nu slår den titulära stormen till: Konflikten med guvernören slår ut i full blom i ett crescendo av våld. De 156 sidorna är så gott som helt fyllda med action, utan de vanligen återkommande lugna längre passagerna, och författaren Kirkman bevisar återigen att läsaren måste vara beredd på att vem som helst i serien när som helst kan dö. Det finns inga Du slipper ut ur fängelset-kort i The Walking Dead, oavsett hur central karaktären är.

Faktum är att det faktum att vem som helst när som helst kan dö till slut också slagit rot hos Rick. Tidigare har han visserligen hela tiden manat alla i gruppen att alltid vara på sin vakt och beredda på det värsta men det har ändå känts som om han i grunden trott att när det gäller honom och hans närmaste kommer det på något sätt att ordna sig. Men i Stormen visar sig den tron så smått börja krackelera när han tillsammans med sin son Carl planerar för att det kanske kommer att gå åt pepparn för hela gruppen och att i så fall måste de rädda vad som räddas kan. Pessimistisk har han varit ibland, definitivt, men då har det varit i allmänhet, men nu är han det också på det mer personliga planet.

The Walking Dead 8 - Lori

Charlie Adlard, tecknaren, fortsätter att leverera pålitligt effektiva svart/vit/gråa illustrationer. Jag har fortfarande lite svårt med hans barn som kan se en smula lustiga ut ibland, men han är å andra sidan väldigt bra vad gäller de vuxna människorna; det är inte ovanligt att jag kan ha svårt med att särskilja personer i serier men med Adlard är det aldrig något problem i och med att hans människor omedelbart går att identifiera. Ansikten, kroppar, kroppsspråk är alla tveklöst individuella och det är faktiskt någonting jag uppskattar väldigt mycket; i alltför många serier måste man ibland lite på detaljer som frisyr, typiska kläder osv för detta. En liten detalj, men uppskattad 🙂

Personligen tycker jag att av det jag läst hittills av The Walking Dead (på engelska fram t o m nummer 96, dubbelt så långt som den svenska utgivningen hittills) så är det här höjdpunkten för serien. Vårt eget samhälles undergång avslutas här, symboliskt nog när inte ens ett dittills tryggt fängelse längre kan hålla våldet utanför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s