Will O’ the Wisp

Postat den
Will O' the Wisp - Cover

FYI: Mycket guldtryck som scannern har svårt att hantera -> omslaget ser tristare ut här än det gör i verkligheten.

Ok, jag erkänner: Den absolut största anledningen till att jag köpte Will O’ the Wisp var för att boken såg så mysig ut. Visst, teckningarna såg inte dumma ut och fantasy/skräcktema har jag verkligen inget emot, men det var trots allt boken med det eleganta omslaget, skönt gedigna känslan i handen, och det charmerande lilla knäpplåset som gjorde att jag chansade.

Aurora Grimeon har precis förlorat båda sina föräldrar efter att de ätit giftiga svampar. Barnavårdsmyndigheterna har ingen lust att engagera sig i hennes öde så när de väl lyckas lokalisera hennes enda levande släkting, hennes ålderstigna farfar, så slussar de snabbt dit henne trots att han verkar olämplig som förmyndare. Så hastigt och (o)lustigt befinner sig Aurora långt ut i träskmarkerna i djupaste Södern, där det är ont om folk men desto mer gott om tro på hoodoo. Och med tanke på det och att det omedelbart efter Auroras ankomst inträffar flera oförklarliga dödsfall är det inte så konstigt att befolkningen tittar snett på henne och misstänker henne för att ha dragit med sig någonting ondsint…

Manusförfattaren Tom Hammock gör det väldigt lätt för sig: Starta med en ung flicka, ta livet av föräldrarna, släng in en konstig och tillbakadragen farfar, och krydda med någonting exotiskt som hoodoo, och resultatet blir en mycket ordinär berättelse som åtminstone på ytan påminner oroväckande mycket om andra berättelser av samma slag. Men det finns ju faktiskt ett skäl till att de här klichéerna finns, nämligen att de i händerna på en skicklig berättare kan bli en underhållande och medryckande saga, så det behöver inte innebära ett problem 🙂

Men tyvärr är Hammock inte en skicklig berättare. Han vet vilka ingredienserna ska vara men han kan inte ta tillvara på dem. Scenerna hänger inte ihop utan känns som om de bara radats upp i den ordning de utspelar sig, utan närmare tanke på hur de kan/borde påverka varandra. Människor presenteras på ett sätt som gör att jag tror de kommer bli viktiga, som familjen Devereux, för att senare avfärdas i en ruta eller två; jag var inte ens säker på att det verkligen var de som avsågs i det senare fallet eftersom det kändes så konstigt att det inte upptog mer plats.

Kort sagt så får jag intrycket av en författare som har haft en lista på ett antal scener som han vill ha med för att han tycker att de är bra, vilket han kan haft rätt i, men eftersom han inte spenderat mycket tid om ens någon för att binda samman dem faller de platt till marken.

Will O' the Wisp - Teleskop

Teckningarna av Megan Hutchison har lustigt nog liknande problem. De är klichéartat gothaktiga, vilket precis som sagoklichéerna inte är ett problem i sig, med en överdrivet spinkig huvudrollsinnehaverska med kritvitt hår och som oftast klär sig i svart. Problemet är istället att Hutchison visserligen vet hur färger ska väljas och hur kantiga linjer ska dras för att få den rätta spökaktiga känslan, men som serieteckningar är det ganska dåligt. Ansiktsuttrycken ser ibland rent ut sagt fåraktiga ut, och ibland är bilderna rent ut sagt svåra att tyda.

Sammanfattningsvis fick jag när jag läst klart serien ungefär samma känsla som när jag läser vissa YA-fantasyböcker som exempelvis The Mortal Instruments: Jag känner alltför väl igen alla detaljer, och historien känns som om planlagts på ett kontor för att man ska vara säker på att allt som ska vara med också finns med, istället för att det är en författare som brinner för att berätta sin favorithistoria. Will O’ the Wisp anstränger sig alldeles för mycket för att försöka vara cool och alldeles för lite för att ge läsaren en engagerande historia.

Mysig fysisk bok dock, som sagt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s