Skyscrapers of the Midwest

Postat den
Skyscrapers of the Midwest - cover

Besök ditt lokala bibliotek och låna en serie!

6 år gammal är den nu, boken Skyscrapers of the Midwest som samlar ihop alla nummer av tidningen med samma namn, men först nu råkade jag få syn på den. Jag kände vagt igen namnet och innehållet såg intressant ut så jag gav den en chans. Och tur var väl det för det här är riktigt riktigt bra.

SotM skildrar två namnlösa bröder. I en surrealistisk vardagsrealism får vi följa deras liv; realistiska skeenden blandas med fantasier hipp som happ, utan förvarning. Den äldre brodern, typ 8-9 år, mobbas i skolan och fantiserar om hur hans leksaksrobot i gigantiskt format trampar ner plågoandarna innan han hjältemodigt stoppar den. Oförklarliga tingestar ses i bilderna som först efterhand blir meningsfulla. Huvudpersonerna saknar namn men verkar finnas i flera versioner, alla samtida med varandra. Episoder som börjar helt realistisk blir plötsligt helt surrealistiska; skildringen av det hela gör ingen åtskillnad på vad som händer ”på riktigt” och inte utan det lämnas till läsaren att avgöra. Och så fortsätter det, boken igenom.

Andra sekvenser är än mer oklara vad de egentligen har med boken att göra men efter ett tag börjar Cutters pussel klarna. Det här är en serie som man inte ska försöka läsa som en sekventiell skildring av några liv utan istället en serie som måste absorberas pö om pö, och där det gäller att låta det undermedvetna sammanfoga de korta vinjetterna. Om man försöker förstå varje episod när man läser den kommer man misslyckas för de kan bara förstås som en del av en helhet.

Skyscrapers of the Midwest - cancer

Saken på ryggen? Cancer.

Och det är inte bara manuset som helt ignorerar de vanliga reglerna om hur en historia ska berättas (dvs med glatt förakt för en realistisk kronologi eller klargörande av skillnaden mellan verklighet och fantasi). Teckningarna är lika frisinnade de med, och efter ett tag börjar Cutters personliga ikonografi bli meningsfull, som hur han skildrar till exempel huvudvärk/ångest, cancer, Gud, eller döda själar.

Trots den ovanliga presentationen är SotM inte alls svår att läsa. Lättsamma inslag finns det gott om, som en mycket udda brevspalt där en säregen cowboy with namn Skinny Kenny svarar på läsarfrågor, eller konstig reklam insprängd här och där på sidorna. Men överlag finns det en sorglig grundton i skildringen av de mycket unga barnen, där förlusten av ett älskat gosedjur är en ångestframkallande katastrof och där döden i form av cancer känns som ett obegripligt hot som kan slå till var som helst. Skildringen av den äldre broderns liv som vuxen (som åtminstone jag tror att vi får se; det är aldrig tydligt uttalat) är inte heller precis munter läsning.

Jag måste säga att jag blev oerhört imponerad av Skyscrapers of the Midwest. Jag hade ingen aning om vad för slags serie det skulle vara vilket bara gjorde den mystifierande presentationen än mer fascinerande. Cutter lyckas göra det som man sällan ser: En helt unik och personlig serie som spränger gränserna för vad man kan göra. Läs och förundras 🙂

Skyscrapers of the Midwest - Gud:Robot

Gud (?) jobbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s