Mitt dåliga samvete

Postat den

Mitt dåliga samvete - omslag

Ja, alltså, inte mitt dåliga samvete (för tillfället mår det alldeles utmärkt), utan Stina Hjelms bok på Kolik förlag med samma namn. Upplockad på SIS efter livliga rekommendationer från en bekanting är jag glad att köpte den;  jag hade sett den innan och funderat på den, men var inte säker eftersom jag trodde att den kanske var för långt från min typ av serier 🙂

Mitt dåliga samvete är en självbiografisk seriedagbok som utspelar sig i nutid i Malmö. Eller seriedagbok förresten… Det här är mer av kollage med rena serier, texter, illustrationer i en blandad kompott, utförda i diverse olika stilar och tekniker (inklusive användande av gamla kuvert, räkningar mm som underlag). Och att jag tycker om en sån vild mix är väl ingenting att sticka under stol med. Det kräver självklart att författaren har en bra känsla för rytm och dynamik så att tempoväxlingarna som sker när en sida tar lång tid att läsa (typ fylld med text) och andra svischar förbi känns uppfriskande istället för stressande, men Hjelm klarar av det galant.

Jag får hela tiden lust att vända blad för att se vad som kommer härnäst: En stillsam sida med en ordlös illustration där författaren sover i solven? En utläggning om vilka känslor en plånbokskondom frammanar? En serieskildring av ett sent kvällsragg som mitt i hånglandet bryter ihop och visar sig vara ett djupt kärleksdeprimerat Morrisseyfan? Oavsett vilket är det bara att inse att efter den sidan/de sidorna kommer någonting nytt och oväntat dyka upp igen. Jag började läsa boken rätt sent på kvällen men det gick inte att undvika att läsa klart den i ett svep; bara-en-sida-till-känslan var för stark!

Läs den rafflande förklaringen i boken eller på bloggen (http://stinahjelm.blogspot.se)

Hjelms teckningar är precis som dagboksformatet livliga, råa och utmärkta. Här finns ingenting av de hellre-än-bra-teckningar man kan se alltför ofta i just självbiografiska serier för hennes illustrationer visar tydligt att här handlar det om någon som verkligen kan teckna serier. Som sagt varierar stilarna i boken men alla har det gemensamt att de är väldigt säkert tecknade; snabbt gjorda måhända men gjorda av någon som vet hur man ska teckna så att det är kul att läsa.

Inte så lång recension kanske men jag måste säga att det här var en riktigt rolig överraskning. Lustfylld läsning proppad med känslor, humor och vardagsiakttagelser -> läs den!

»

  1. Ping: Närmare kommer vi inte | Simon säger

  2. Ping: Årskrönika 2014: Serierna | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s