Alley Oop i finkostym: Söndagssidorna

Postat den

Alley Oop Sundays v1 - cover

Inte nog med att IDW gav ut ett år av vardagsstripparna med VT Hamlins grottmänniska tidigare i år, utan nu har första volymen av Dark Horses söndagsutgåva anlänt i en bok med imponerande format (samma som deras Gasoline Alley-bok). Men till skillnad från IDW vars bok var menat som ett smakprov så satsar Dark Horse högre: Det här är tänkt att bli en samlad utgåva av alla söndagssidorna av serien, från början.

Tyvärr visar det sig dock att den höga ambitionsnivån är ett problem, för i och med att man startar från början så är det här alltså serier från perioden innan Alley Oop börjar resa i tiden, och jag tycker att det är klart tråkigare serier. Teckningarna är lika trevliga att titta på som alltid, förstås, i den väldigt grovhuggna och cartoonaktiga stilen som Hamlin har, och färgläggningen är också mysig; Alley Oop hanterades av samma syndikat (NEA) som Roy Cranes Captain Easy och släktskapet är tydligt när det gäller hur söndagssidorna ser ut.

Men manusen är inte så kul under den här perioden. Drygt två års söndagssidor handlar det om, där i princip alla handlar om Alley Oop och hans bästa vän Foozys eskapader när de försöker driva en butik. En sida om att skaffa dinosaurie-kött att sälja; en sida om hur Foozy blir sur när Oop säger att Foozy inte kan fånga dinosaurier själv (Oop är styrkan, Foozy hjärnan i deras kompanjonskap); några sidor där Oop försöker starta ett krig med en grannation för att kunna sälja deras överskott av stenyxor till armén (men Foozy har Oop ovetandes redan sålt dem, så skämtet är att Oops arbete var onödigt); som omväxling en sida eller två där kung Guzzle och Oop blir ovänner och försöker lura alt. pucklar på varandra; osv.

Alley Oop - War

Det är inte särskilt roligt och definitivt inte omväxlande. En del skämtserier har ju som en poäng att variera ett ytterst begränsat antal situationer i det oändliga, typ Krazy Kat eller Blondie, men Hamlins styrka som serieskapare ligger inte där. Det han är bäst på är den vildsinta, skämtsamma äventyrsserien, men de här söndagssidorna är oftast fristående och i de fall de bildar en kontinuitet blir det aldrig en rejäl handling (men trots det är de bästa episoderna här ändå de som sträcker sig över flera sidor). Kort sagt, en statisk miljö med utan längre episoder är precis fel upplägg för Hamlin känns det som. Lägg därtill den enerverande detaljen att Foozy alltid talar i rim och det blir en serie som jag faktiskt hade lite svårt att komma igenom, och det händer väldigt sällan. Måhända utvecklas serien till någonting bättre under åren som återstår fram tills dess att tidsresandet börjar; man kan alltid hoppas!

Förmildrande omständigheter är dock att det är en väldigt trevlig bok att hålla och att bläddra i, tack vare formatet, färgerna, och som sagt Hamlins teckningar som är väldigt mycket serieteckningar. Plus, för den som gillar det, det faktum att varje sida inkluderar en stor Hamlin-bild på något utdött djur tillsammans med fakta om det. Visst, informationen är 80 år gammal men å andra sidan är de flesta av djuren som skildras flera hundra miljoner år gamla så vad gör väl det? 🙂

»

 1. Det som var bra med den här stripserien var ju resandet i tiden som ju kommer efter allt detta, att de inte begrep detta käns konstigt.

  Jag har läst en del digitalt kopierat så jag vet vad de kunnat göra.
  Iofs svartvitt men klart roligare än det här.

  Gilla

 2. Jag vet och håller med; jag har en hel del av vardagsstripparna från det att tidsresandes hade introducerats, och det är en mycket mer underhållande läsning.

  Fast de är snygga, de här söndagssidorna, det är de…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s