Ikappläsning: Life with Archie

Postat den
Kunde inte motstå att visa upp det här fruktansvärda omslaget av Alex Ross till det avslutande numret. Och nej, det är inte avsett som ett skräckomslag, det är bara så att Ross inte tecknar/målar bättre än så här. Har man bara en stil så är det den man får använda ;-)

Kunde inte motstå att visa upp det här fruktansvärda omslaget av Alex Ross till det avslutande numret. Och nej, det är inte avsett som ett skräckomslag, det är bara så att Ross inte tecknar/målar bättre än så här. Har man bara en stil så är det den man får använda 😉

Dags för lite återkoppling till serier jag skrivit om tidigare men nu läst mer av. Först ut: Life with Archie, what-if-serien där Acke är några år äldre och gift sig med Betty/Veronika; inte som bigamist utan det är två olika serier som handlar om två möjliga framtider för trion. För en genomgång av de första tjugotalet nummer, läs här.

Så vad har hänt sen sist, efter att de parallella världarna fixats till igen? OBS! Spoilers följer så sluta läsa om ni inte vill höra mer.

Tja, först och främst så har serien lagts ner i och med nummer 37 som precis kommit ut. Och inte nog med det, förlaget bakom Acke har slagit på stora PR-trumman eftersom avslutningen sker med en knall, närmare bestämt den pistolknall som dödar Acke när han offrar sig själv för att skydda sina närmaste från en rubbad person som vill skjuta Kevin Keller. Att Kevin är en homosexuell senator och att det är därför mördaren går till attack har förstås varit en viktig del i reklamen runt numret, förutom då att Acke dör förstås.

Men bortsett från den för mig rätt ointressanta reklampuschen angående en fiktiv persons lika fiktiva död, vad blir slutbetyget för Life with Archie?

Tyvärr måste jag säga att det blir rätt lågt. Serien stampade rätt mycket på tomgång, framförallt under den senare halvan, och kändes mest som en typisk dagtidssåpa. Det finns bra sådana men den här kom aldrig igång igen efter den första halvans mer energiska handling, där inslaget med parallella världar definitivt gjorde sitt till för att sätta en särprägel på serien. Men när den var över och allt gick tillbaka till vardagslivet kändes det som om manusförfattaren Paul Kupperberg inte längre var lika intresserad. Veronicas pappa var inte längre lika överjävlig i Veronica-serien (dvs den där Acke gift sig med henne) där hans agerande bortförklarades med att det varit nödvändigt för att rädda universum, och även andra personer blev mer och mer lika varandra i de två serierna; överlag fick jag intrycket att Kupperberg fått bassning för sina mer fantasifulla inslag eftersom det blev väldigt oklart vad som egentligen hänt och varför när världarna räddades.

Och den förändringen blev ännu tydligare i de sista numren där man helt skippat att det är två olika framtider: I numret där Acke skjuts och det avslutande som utspelas 1 år senare är det inte längre två serier utan samma, där varje gång det refereras till Ackes fru lämnas öppet om det är Betty eller Veronica som avses. Så inte nog med att det kändes minst sagt spekulativt att avsluta serien med att huvudpersonen avlider på ett spektakulärt sätt, utan dessutom slopades hela seriens grundläggande premiss: Det var ingen skillnad på världarna, de är båda två i princip identiska. Det tycker jag var ett urtrist sätt att sluta på eftersom det roliga i början av serien var hur annorlunda de var, med Acke/Veronica/Bettys liv, Älgens olika karriärer, osv.

Life With Archie 036-031

Sorgfälligt undviker Acke och Ragge att nämna någon kvinna vid namn eller att bli alltför specifika

Ärligt talat kändes det som om man helt sonika struntade i de trogna läsarna (som antagligen var rätt få eftersom tidningen lades ner) och istället satsade på ett slut som skulle uppmärksammas utanför den lilla kretsen. Jag menar, när jag kollade i en seriebutik idag (Chicago Comics, en av de/den största här i Chicago) så drällde nyhetshyllan av olika utgåvor av de avslutande två numren (inbundna, olika omslag, dubbelnummer, singelnummer, olika storlekar, …). Det enda jag inte såg var ett nummer i det magasinsformat som serien hittills sålts i 😦

Jag kan inte påstå att det var en stor besvikelse att serien inte höll rakt igenom eftersom även den bättre, första halvan var mer intressant än bra, men lite trist ändå att det inte kunde bli ett intressantare slut!

»

  1. Jag gillar omslaget 😛 tyckte de var lite mysigt ^^

    Gilla

  2. Jag tyckte det var läskigt, framförallt de vilt stirrande ögonen. Fast det är klart, om jag tänker på det att det är det som Acke ser nerifrån sin grav när han tittar upp och fantiserar om sitt liv så fungerar det förstås 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s