Linda och Valentin: Samlade äventyr 2

Postat den

Linda och Valentin - Samlade äventyr 2 - omslag

Den andra samlingen av Linda och Valentin har precis dykt upp, och som jag nämnde i recensionen av den första boken är albumen den här gången några av de enligt mig svagare i serien.

Varför? Huvudsakligen för att det finns så mycket bra saker i dem men att de samtidigt är väldigt irriterande.

Hurdå? Det kommer nog framgå i min genomgång av serierna. Först lite om handlingen i dem alla (utan alltför många spoilers); allons-y!

Stjärnlös värld: Ett klassiskt sf-tema den här gången, med en ihålig värld där invånare lever på insidan av planetens skal och ”solen” är det glödande kärnan. Vetenskapligt såklart Hmmm! men det är som sagt en gammal god idé och här fungerar det ovanligt bra, med den suggestiva miljön som ett utmärkt inslag. Plus också för att planetens bräcklighet och obalans spelar roll i handlingen!

Linda och Valentin - Stjärnls värld - Strid

Precis som i många album delar Linda och Valentin på sig; Linda färdas till en av de två huvudstäderna i världen, Valentin till den andra (Christin gillar uppenbarligen manus där handlingen växlar mellan två platser, med tanke på hur ofta det händer i LoV), för att ta reda på varför de två civilisationerna befinner sig i ett evigt krig. Och som alltid är Mézières fantasifulla teckningar ett starkt bidragande skäl till att serien är så trevlig att läsa, med diverse underliga varelser och miljöer.

Kampen om Teknorog: Teknorog är en gigantisk planet som utgör basen för Jordens rymdimperiums tillgångar av sällsynta grundämnen, mat, och energi, och den är därför också genomreglerad. Så när ursprungsbefolkningen som varit trodd utdöd men egentligen bara tagit sig en kortare semester på några tusen år återvänder och glatt ignorerar jordborna blir det något av kulturernas kamp.

Linda och Valentin - Kampen om Teknorog - Fiske

Igen är det miljöerna som briljerar här, både de högteknologiska terrestriella men ännu mer Teknorogs egen natur. Så full poäng till Mézières, lite mindre till Christin eftersom manuset den gången känns alltför enkelt.

Härskarens fåglar: Återigen är det bästa teckningarna, men här är inte heller Mézières i högform i den här berättelsen om en planet som är extremt toppstyrd, med den aldrig sedda men alltid åtlydda och straffande Härskaren som tvingar allt och alla att jobba för hans omättliga aptit.

Linda och Valentin - Härskarens fåglar - Ritual

Förutom de problem som nämns längre fram finns det någonting grått och lite småtrist över det här albumet tycker jag. Den sprudlande känslan av att allt är möjligt som ändå finns i de andra två saknas här; det känns rätt baktungt hela tiden. Teckningarna går också i samma stil, med en tråkigare monoton färgskala. Visst passar det på sitt sätt till berättelsen som är betydligt allvarligare och nästan helt utan lekfullhet, men jag gillar det inte.

Så, en snabb genomgång av handlingen i de tre albumen. Men jag har i min korta beskrivning inte tagit upp det som irriterar: De alltför övertydliga politiska inslagen.

I Stjärnlös värld är det könskampen som står i fokus (de två civilisationerna är ett patriarkat (Lindas stad) och ett matriarkat (Valentins)); i Kampen om Teknorog är det kolonialismen; i Härskarens fåglar är det kampen mot kapitalismen.

Det är inget fel på att ha ett politiskt budskap, men Christin är som sagt inte precis subtil här. Det är frustrerande när en så lovande science fiction-serie som de första albumen var förvandlas till en simpel propagandaskrift (Härskarens fåglar, med marginal värst i den meningen): Den oemotståndliga Härskaren som glupar i sig allting, aldrig nöjd, och som bara kan besegras genom att alla tillsammans står emot honom. Och när han fallit så måste givetvis faran med att segrarna själva tar hans plats nämnas (om jag ska vara cynisk så är det här Christins sätt att ursäkta folkmorden och övergreppen i Kina/Sovjet, det var rätt teori men segrarna gjorde sedan fel, så att säga).

De två första albumen lider också av liknande problem men inte i lika hög grad, men visst är det enerverande med den alltför förenklade bilden och framförallt de alltför enkla lösningarna på  riktigt svåra problem som presenteras där. Men de två har åtminstone också rikliga inslag av fantasi och annat, medan i Härskarens fåglar politiken tar över så gott som allt. Små bra detaljer finns, såklart, men…

Summa summarum är jag riktigt glad över att de här albumen finns tillgängliga på svenska igen, det hade jag nog aldrig trott om någon frågat för ett år sedan. De är inte de bästa LoV-serierna, men å andra sidan är de två kommande samlingarna desto bättre. Politiken finns kvar men i dem har Christin skruvat ner retoriken och låter läsaren tänka mer själv; de presenterar snarare problemen utan att samtidigt försöka presentera ett naivt svar på vad som ska göras.

Första delen kom lagom till SiS, andra delen lagom till Bokmässan; det verkar som om det nya (för Sverige) förlaget Cobolt tajmar sina utgåvor väl. Undrar om det innebär att det tredje dyker upp vid SiS nästa år 🙂

PS. En liten småsak jag irriterat mig på ändå sedan Kampen om Teknorog kom ut första gången på svenska: Den svenska titeln suger. Den franska, i direkt översättning Välkommen till Alflolol, känns betydligt bättre, med tanke på att poängen med albumet är att det handlar om hur ursprungsbefolkningens planet Alflolol har ockuperats av kolonialmakten Jorden, som också gett den ett annat namn, Teknorog. På något sätt känns det som att den svenska titelns val att välja kolonialmaktens namn är helt uppåt väggarna! Men nu heter albumet en gång för alla Kampen om Teknorog så jag tycker det är vettigt att behålla det i nyutgåvan; jag skulle bara önskat att om nu Carlsen If ville ha en mer action-betonad titel än det franska originalet hade man väl kunnat döpa boken till Kampen om Alflolol istället 🙂 DS.

PPS. Det måste sägas: De nytecknade omslagen på de här samlingsvolymerna är väldigt snygga. FYI! DS.

»

  1. Ping: Linda och Valentin: Samlade äventyr 7 | Simon säger

  2. Ping: Linda och Valentin: Samlade äventyr 3 | Serienytt.se

  3. Ping: Linda och Valentin: Samlade äventyr 3 | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s