Grandville: Noël

Grandville - Noël - cover

Dags för ett nytt album i Bryan Talbots serie Grandville, närmare bestämt det fjärde i ordningen: Noël. Det har bara gått några veckor sen det förra albumet, Bête Noire, utspelades och Frankrike är fortfarande i gungning. Nu har det tillkommit ytterligare en komplicerande faktor i det politiska livet: De hårlösa aporna som huvudsakligen bor i Angoulême kräver lika rättigheter, så när den messianska enhörningen John dyker upp i spetsen för en ny kult och hävdar att allt ont kan härledas till dessa apor och att det enda som kan rädda landet från undergången är ett omedelbart utplånande av dem är allt bäddat för nya intriger.

Först och främst: Japp, jag hade roligt den här gången med, Grandville är en trevlig serie att läsa och Talbot vet hur just den här slipstenen ska dras, med LeBrocks handgripliga sätt att hantera problemen, den fala Billie som fortsätter att visa sitt skinn på näsan, och referenserna till olika serier som dyker upp i bakgrunden. Att jag använder klichéer för att beskriva LeBrock & Billie är medvetet eftersom Talbot definitivt inte satsar på något nyskapande här, Grandville är till hundra procent grundat på noir-genrens välkända typer. Det är helt OK, men jag kan inte låta bli att önska mig att han vågat chansa lite mer, för här är nästan det enda som lite bryter mot normen att det är antropomorfiska huvudpersoner vilket inte är så vanligt i engelsktalande någorlunda allvarligt menade underhållningsserier.

Grandville - Noël - intro

Nästan det enda? Ja, en detalj i det här albumet känns mer spännande än det mesta i Grandville hittills: De fantasieggande detaljerna om hur den här världen egentligen kommit att bli, hur det kommer sig att alla intelligenta djurarter är ungefär lika stora trots att ”vanliga” djur också finns. Förut har det bara varit ett faktum att så är fallet, men i Noël smyger det sig in lite antydningar om att det ligger någonting bakom. Inte för att jag tror att det här kommer att bli någonting avgörande i framtida böcker eftersom det skulle göra Grandville till en helt annan serie än den hittills varit, men ändå, det gjorde att mina sense of wonder-känselspröt aktiverades så smått 😉

Tja, mycket mer har jag inte att säga om serien. Samma jordnära teckningar, samma i mitt tycke tyvärr trista färgläggning, samma känsla av att det här är en serie som egentligen skulle behöva en mycket tätare utgivningstakt än ett album sisådär vartannat år, med tanke på att det blir mer och mer uppenbart att den större historia som berättas kommer utspelas under några kort, intensiva månader, kanske något år på sin höjd, och att så pass långa uppehåll mellan böckerna gör att tempot tappas bort en smula.

Grandville – Noël är bra underhållning av en bra serieskapare, varken mer eller mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s