Lo

Postat den

Lo - omslag

Nej, inte Lou utan Lo; fransk är serien, charmig är den, men målgruppen är helt klart flera år äldre för Lo än Lou 🙂 För nu handlar det om Lucie Durbianos serie om Lo, en nymf från antikens Grekland och en i gudinnan Dianas entourage. Hon har spanat in herden Dafnis och fallit pladask, men tyvärr är han så naiv att han ingenting förstår, och för den delen är han mer intresserad av barndomsvännen Chloe .

Det är en synnerligen oförarglig liten serie det här, nakenheten till trots, men samtidigt är den väldigt mysig att läsa. Lo är också hon naiv (lite mindre än Dafnis, men bara lite), så när hon försöker förföra sin kärlek går det som det går. Överlag är det snäll vardagskomik som gäller, som när Diana för en gångs skull går på en av Bacchus fester. Väl där blir hon lite i gasen som de andra, och tja, att hålla pli på alla sina nymfer när det finns gott om fauner och alkohol är inte så lätt. Inte ens när hon piskar några av dem, inklusive Lo, för det de gjort under festen känns det som om det är riktigt på allvar.

Lo - fest

(Det är svårt att scanna bra när bilden går långt in mot mitten; sorry!)

Och det är väl något av den här seriens signum: All kärlek, all avsky mot orättvisa straff, all besvikelse när kärleken visar sig fruktlös, känns mest av allt som en lek, som någonting att fylla dagarna med för de här i grunden onyttiga personerna, och det understryks av de skickliga teckningarna i en nästan barnsligt enkel stil. Vad gör man om man inte behöver arbeta för sitt uppehälle eller använda sitt intellekt? Jo, de små dagliga intrigerna blir istället livsviktiga trots att de för en utomstående som jag ser rätt futtiga ut.

Jag vet att för en del låter det här nog väldigt avskräckande: En skildring av en samling människor utan mening som är så inne i sitt att de inte har en susning om att det finns en annan värld också, allt presenterat med esprit och en lätt hand. Jag är däremot svag för det när det görs på (som jag tycker) rätt sätt; jag läser det oftast som ren underhållning , som Wodehouse när han är som bäst är hur kul som helst, och det är vackert så. Och i en mästares händer, som Jane Austens, kan bli helt genialt och stor litteratur.

Nu är ju inte Durbiano en Austen (fast å andra sidan, vem är väl det?) men som lättsam underhållning tycker jag Lo fungerar alldeles förträffligt. Det finns till och med en antydan till förändring i och med slutet, där Lo åtminstone för stunden förstått att det är en känslomässigt torftig och begränsande tillvaro hon lever i. Men med det sagt, vänta er inte en bildningsroman eller dylikt; det här är underhållning för stunden, basta.

Lo - tragik

Sen som en gnällig avslutning kan jag inte låta bli att just gnälla lite på förlaget som gett ut boken, dvs Epix. Som vanligt är serien snudd på omöjlig att vare sig köpa eller hitta om man inte råkar ha en välsorterad seriebutik i närheten, med tanke på att den inte finns att få tag på hos någon av de vanliga webbutikerna, på Akademibokhandelns hemsida, eller för den delen på Epix egen hemsida. Bortsett från vad den säljer till biblioteken förstår jag ärligt talat inte hur den är tänkt att sälja alls. Hur ska någon ens veta att den finns? Tji recensionsexemplar (well, till mig iallafall 😉 ), tji reklam, tji info på svenska seriefora, tji info på Epix hemsida, tji info på Epix Facebook-sida. Och om man till äventyrs får nys om den (till exempel tack vare den här recensionen), hur ska man köpa den? Jag är glad att Epix strävar på och fortsätter ge ut böcker, men det är frustrerande att se hur amatörmässigt den affärsmässiga sidan av förlaget sköts :-/

»

  1. Ping: Prinsessa älskar prinsessa | Simon säger

  2. Ping: Prinsessa älskar prinsessa | Serienytt.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s