Återuppståndelse?

Idag: En ny (well, från 2009 ursprungligen, men det är ganska nyligen) serie med två anknytningar till 70/80-talet.

Anknytning 1: Serien, Animal’z, är gjord av Enki Bilal, den franska serieskaparen som började göra serier på 70-talet och som var en av de mest tongivande av den franska vågen med nya serier, med mer vuxen inriktning och mer allvarligt innehåll som kom på 70-80-talet. Serier som de han gjorde tillsammans med Pierre Christin (manusförfattaren till Linda och Valentin), som Terroristerna och Jakten, tog upp samtida politik på ett nytt sätt och med ett lyxigt utseende; Bilals teckningar har alltid varit väldigt slicka och eleganta, vilket jag personligen tyckte var en intressant brytning mot det realpolitiska innehållet.

Jakten - Tåg
Bilal anno 1983 (från Jakten/The Hunting Party/Partie de chasse)

Men det var ändå hans science fiction-serier jag gillade bäst, som de korta serierna som dök upp i tidningar som Métal Hurdant/Heavy Metal/Pulserande Metal/Tung Metall. Men i och med att de tidningarna lades ner (de svenska) eller helt tappade all kvalité (Heavy Metal) så försvann han också från min radar. Jag skymtade till någon enstaka sida här och där, men aldrig någonting längre eller mer intressant.

Förrän Animal’z började översättas till engelska för några år sedan, det vill säga.

Animal’z utspelar sig i en oklar framtid; världen verkar ha drabbats av en aldrig närmare förklarad katastrof, en katastrof som resulterat i att geografin är opålitlig och de människor som finns kvar saknar ett fungerande samhälle och får koncentrera sig på att överleva så gott de kan utan hjälp från andra. Den närmast drömlika världen presenteras av Bilal på ett lika drömlikt sätt, med tankar som vi inte vet vems de är och människor med flera alternativa kroppsformer (därav titeln som nog anspelar på att gränsen mellan människor och djur har upphävts).

Animal'z - Animals

Det finns en handling som framkommer efter hand men tonvikten ligger hela tiden på sinnesstämningen, på vad det innebär att vara en människa som också kan vara ett djur (delfin i det här fallet). Teckningarna kännetecknas dels av en figurteckning som är omedelbart igenkännlig som Bilal (en Bilal-person går inte att förväxla med någonting annat) men också av färgskalan: Alla sidor har en gråblå ton, med enstaka rödaktiga inslag, och resultatet är en värld som känns som om den ständigt är täckt av dimma, en värld som är svår att få grepp på och där en klar överblick är omöjlig.

Med andra ord, teckningarna är precis som manuset gjorda för att frammana en verklighet som inte riktigt går att få grepp på, där osäkerheten lurar, och där det enda man kan göra är att acceptera att insikt bara är möjlig genom att försöka sammanföra de få pusselbitar man får allteftersom. Men jag lovar, det här är ett pussel som är knepigt att få till: Kantbitar saknas, och eftersom alla delar har samma färg kan man inte angripa det på det sättet heller 🙂

Animal'z - Ice

Animal’z är inte en fantastisk serie, därtill är den alltför lös i kanterna och för monoton, men det är en serie som eggar fantasin och som visar att Bilal fortfarande är att räkna med. Han fortsätter att utvecklas och förändra sig, och det är gott nog för mig för tillfället!

Hur var det med den andra anknytningen till svunna tider? Jo:

Anknytning 2: Den engelska översättningen har publicerats kapitelvis i Heavy Metal, tidningen jag redan nämnt. Det första kapitlet dök upp 2012 och förvånade mig: Jag har fortsatt att läsa Heavy Metal trots det usla innehållet, i ett fåfängt hopp om att tidningen kanske någon gång skulle återhämta sig, och att se en ny längre serie av Bilal var mycket oväntat och lovande.

Kapitlen fortsatte att komma, och dessutom hände någonting med tidningen för typ ett år sedan, i samband med redaktionella förändringar: Serierna började bli intressantare igen. De korta serierna blev mer varierade, de längre inte lika fokuserade på våld och trist sex (dvs, de serierna finns fortfarande kvar, men inte alla längre serier är numera av den typen), och det dök upp genuint ovanliga serier.

Så har det fortsatt, och det är väldigt glädjande för ett fan av sf & fantasy som jag. Man ska inte tro att de gamla synderna försvunnit: Omslagen är fortfarande så gott som alltid en lättklädd kvinna med vapen, i trist Photoshop-stil, och reklamen inne i tidningen är av samma typ, så det är inte precis en perfekt tidning. Men numera är den ibland inte bara läsbar utan också läsvärd, och Bilals Animal’z är ett utmärkt exempel på det.

Jag hoppas förbättringen fortsätter för en bra Heavy Metal behövs, med serier som när den var som bäst inte har någon annanstans där de passar in. Så jag håller tummarna för att redaktionen fortsätter förbättringarna; att Bilal är populär hos dem är tydligt eftersom efter att Animal’z avslutades i nummer 270 så började en ännu nyare serie av honom, Julia & Roem, att översättas, en serie som utspelas i samma värld som Animal’z (verkar det som, men som sagt, det handlar inte om glasklara serier det här…).

3 reaktioner till “Återuppståndelse?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s