Digital sommarläsning: Jade

Postat den

Jade - cover

Idag blir det några korta ord om en riktig höjdare: Ulysss Malassagnes Jade 🙂

Det var nära att jag missade den här boken; det finns så många scanlations att ett album lätt drunknar i mängden när jag inte vet vad det är för någonting. Men lyckligtvis såg jag att personen bakom serien var Ulysse Malassagne, mannen bakom den suveräna Kairos, så givetvis måste jag läsa den här.

Och visst var det en bra serie! Liksom i Kairos märks det att Malassagne tycker om fart och rörelse i sina serier; här sparkar det igång redan på sida 1:

Jade - sida 1

Efterhand visar det sig att Harry är en engelsk ung man som gett sig av till Tibet för att där bevisa att hans far, försvunnen och antagen död sedan många år, hade haft rätt när han hävdade att magi existerar, och att det i Tibet finns levande magiker. Harry, en desillusionerad och deprimerad man, vill också tro detta för att livet ska ha någon mening. Pema, den unge tibetanen som också syns på sidan, mer eller mindre tvingas av Harry att hjälpa honom i sökandet.

Men det här är inte det typiska exotiserande Asien-äventyret man skulle kunna tro. Istället är det en mörk berättelse som utspelar sig mot en bakgrund av Kinas invasion av Tibet och hur Kina behandlar landets invånare, parallellt med att Harrys naiva tro på sagolandet Tibet får sig törn på törn, och hur han själv inte är den goda hjälten han ser sig som:

Jade - tibetanska

Malassagne gör dock att det hela inte blir alltför dystert och deprimerande; hans extremt fartfulla stil, teckningarna som blandar humor och allvar lekande lätt, och hans behärskning av mediet gör att läsningen flyter på alldeles underbart. Malassagne är ung och har därför inte gjort fler serier än just Kairos (jag hoppas en scanlation av den avslutande tredje delen dyker upp snart, eller ännu hellre en fysisk utgåva) och Jade. Jag hoppas han kommer fortsätta göra serier i många år, och om han fortsätter utvecklas kommer de riktiga stordåden RSN (om nu inte Kairos redan ska räknas dit!).

Det här är serien som så många andra, framförallt franska, halvkomiska äventyrsserier så gärna skulle velat vara, som exempelvis The Unspeakables/White Tigress, men som misslyckats av olika orsaker (i fallet TU/WT ett manus som fladdrar alltför mycket och som inte vågar löpa linan ut hela vägen, som inte klarar av att slänga av sig alla klichéer som genren samlat på sig under åren).

Slutomdöme: Om man har det minsta intresse för nya europeiska serier och/eller åtminstone en liten acceptans för att läsa serier i digitalt format, skaffa den här serien. Nu.

»

  1. Ping: Kairos 3 | Simon säger

  2. Ping: Årskrönika 2015: Serierna | Simon säger

  3. Jag hoppas den kommer snart, jag med, och sen att något förlag tar och ger ut en snygg utgåva med alla 3 på engelska (eller ännu hellre svenska, man kan ju hoppas!) !^_^

  4. Tack! Hittade dem, har nu läst dem. Så bra! Hoppas också på att en scanlation av Kairos 3 kommer snart!

  5. Det finns en torrent med ”Jade” här till exempel: https://kat.cr/jade-2013-scanlation-phillywilly-sosich-cbr-nem-t10778158.html

    ”Kairos” verkar lite knöligare att få tag på; den ser ut att finnas att ladda ner från diverse sajter men tyvärr ser det ut som om det är den där typen av filsajter som är #%€%#& att förstå hur man faktiskt får ner filer, så maila mig om du vill (swigzell (a) gmail.com) så kan jag lägga upp de (hittills) två albumen någonstans där det är lättare att få tag på dem.

    Jag såg förresten att Malassagne i en intervju om ”Kairos” nämnde att han visste att fans översatt serien till engelska och att han tipsade om att den gick att hitta om man bara letade lite på nätet, så han verkar vara ganska avspänd vad gäller scanlations, trevligt nog 🙂

  6. Snygg! Men var får man tag på den (och Kairos för den delen)?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s