Ms. Marvel

Postat den

Ms. Marvel 12 - cover

Det var en hel del skriverier när Marvel för ett drygt år sedan gav ut det första numret av Ms. Marvel där en ny hjältinna tog över namnet (det har funnits två tidigare versioner av tidningen, med Carol Danvers som huvudperson). Orsak: Marvel gick ut stort med att Kamala Khan, den nya Ms. Marvel, var muslim, någonting nytt för Marvel.

Och det var ungefär allt jag visste om tidningen. Jag följer inte alla vändningar i vad vare sig Marvel eller DC pysslar med vad gäller sina karaktärer, förutom då jag av en eller annan orsak får anledning att tro att någon titel kan vara läsvärd.

Med Ms. Marvel hände det häromveckan när jag såg att den första samlingsvolymen fått Hugo-priset som 2014 års bästa serie, och därmed slagit två så eminenta serier som Saga (tredje samlingen, den första vann också Hugo) och Sex Criminals (som jag lite löst hoppades på eftersom jag tyckte så mycket om den och den dessutom var klart egensinnig). Det lät lockande, och nu har jag läst de hittills 17 numren av titeln och har nu en egen åsikt om serien 🙂

Först och främst och kanske viktigast: Ms. Marvel känns nästan aldrig som ett reklampåfund, dvs som ett sätt för förlaget Marvel att sälja några lösnummer med hjälp av ett koncept som garanterat skulle uppmärksammas. Därtill är G Willow Wilsons manus om den tonåriga Kamala Khan alltför bra och naturligt. Visst skildras hennes familj oftare med religiösa inslag än de allra flesta andra superhjältar (jag menar, hur ofta är religion ett viktigt inslag i t ex Spindelmannen?) men det känns ändå OK: En stor del av Khans liv är att hennes föräldrar emigrerat från Pakistan och att de nu försöker på bästa sätt leva i USA.

Ms. Marvel - Lockjaw

Kamala får en ny partner

Och sen gör humorn sitt till, för det här är framförallt en rolig/lättsam serie, med allvarliga inslag, vilket gör att det befarade allvaret när någonting så seriöst som hur en muslimsk superhjälte ska klara sig i USA helt uteblir. Hon är muslim och det innebär en del olikheter jämfört med en del av hennes kristna (well, det påpekas aldrig att de är det men med tanke på att det är i USA så…) kamrater, men det är inte mer än så; alla har sin bakgrund och så är det bara.

Så när hon gör Jersey City till sitt speciella område att ta hand om (att hon bor i en så icke-flashig stad som JC gör också sitt till för den speciella stämningen i serien) är det ingen som bryr sig om att hon är muslim; det är mycket viktigare att hon är en superhjälte som gör sitt allra bästa för att hjälpa till med det som andra superhjältar missar eftersom de befinner sig i New York, Los Angeles och andra större städer.

Ärligt talat har jag spenderat mer tid i den här recensionen på att tala om hennes religion än vad som görs i tidningen där det mest känns som en detalj: Serien handlar om en tonåring vars liv plötsligt blir betydligt mer komplicerat men samtidigt också mycket roligare när hon en dag får superkrafter. Ungefär som ursprungskonceptet bakom Spindelmannen, men moderniserat och klart mer underhållande IMHO.

Jag skulle säga att som en superhjälteserie där förhoppningen säkert varit att locka en ny ung publik att läsa serier är Ms. Marvel sällsynt lyckad. Jag kom att tänka på två andra titlar från det senaste decenniet (mer eller mindre) som jag också tycker lyckats bra med det: Invincible och Runaways. Och det är lite lustigt för när jag idag slog mig ner för att skriva den här recensionen och kollade upp vad G Willow Wilson & Adrian Alphona (teckningar, oftast) gjort för andra serier så såg jag att Wilson skrivit den underhållande men alltför tidigt nedlagda serien Air, medan Alphona var tecknaren bakom just Runaways.

Ms. Marvel - invasion

Med andra ord är det inte så konstigt att resultatet blivit lyckat; en speciell eloge till Alphona vars illustrationer alltid är bra och med människor som ser genuint individuella ut, men som ibland kan se lite väl slicka ut, för här blir resultatet bara bättre och bättre allteftersom (färgläggaren Ian Herring förtjänar också en del av berömmet i och med att hans färger blir naturliga och mer dämpade utan att bli tråkiga).

Jag skulle säga att Ms. Marvel är en utmärkt bruksserie, en serie som visar att om man bara gör superhjältar på rätt sätt kan de vara väldigt bra serier för att få unga att läsa mer. Nu gäller det bara att förlaget Marvel inte tar i för mycket efter succén och pressar in Kamala Khan i alltför många serier och därmed riskerar att göra henne  mindre personlig och mer generisk; alla författare lär inte vara lika bra som Wilson på att hantera henne, så vi får väl se hur det går när hon snart ska bli medlem i The Avengers (enligt uppgift).

Men roset till trots, jag skulle nog ändå själv ha röstat på Sex Criminals av de nominerade Hugo-serierna 😉

»

  1. Ping: Ms. Marvel: Farväl till G. Willow Wilson | Simon säger

  2. Ping: Årskrönika 2015: Serierna | Simon säger

  3. Ping: The Unbeatable Squirrel Girl | Serienytt.se

  4. Ping: The Unbeatable Squirrel Girl | Simon säger

  5. Det här är en av få serier där cross overs och tie-ins gjort mer skada än nytta. Ville se mer av Kamalas familjeliv och ha mer stand-alone crime fighting. Slutbetyget blir ändå: ”mkt bra”, men… ja du hörde ju min inhuman rant häromdan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s