En hat/kärleksfull hyllning till den amerikanska Södern: Southern Bastards

Postat den

Det är iallafall vad författaren Jason Aaron och tecknaren Jason Latour både skriver att boken innehåller i sina respektive inledningar till Southern Bastards HC 1, samlingen av de första åtta numren av tidningen Southern Bastards. Både två kommer från Södern, och både verkar ha intensiva känslor för miljön; på gott och ont, för även om texterna i introduktion är korta är de laddade med både kärlek till och hat för allt som Södern innebär.

Och med den inledningen är det bäst att innehållet levererar, och det gör det; det här är en intensivt laddad och mestadels extremt obehaglig skildring av ett litet samhälle, Craw County, dit en dag Earl Tubb återvänder för att rensa ut sitt gamla familjehem som ska säljas. Det är första gången på många decennier han besöker staden, en stad som han så fort han fick chansen lämnade som ung för att undkomma sin pappa som var sheriff och som för Earl representerade allt det han avskydde, som våldsamhet, det gammalmodiga, och att aldrig kunna ignorera orättvisor.

Southern Bastards - Earl

Fadersrelationer à la Earl

Men det visar sig snart att Earl inte kan undkomma det kulturella arvet, och hur mycket han än kämpar emot inser han att han är sin pappas son. När han ser en gammal bekant misshandlas av några män på uppdrag av Boss, mannen som styr i staden, kan han inte låta bli att likt sin far lägga sig i på ett mycket fysiskt sätt. Våldsspiralen är igång, och ingen av de inblandade kan stoppa den; de är alla styrda av sin miljö där det inte finns några val, i en historia vars titel ”Here was a man” (text från Earls pappas gravsten) väl beskriver den råa manligheten som totalt dominerar dem alla.

Våldsamma serier med huvudpersoner som motsträvigt dras in i handlingen är inte i sig något nytt, men Jason & Jasons uppenbara kunskaper om människorna som skildras gör att det här är riktigt bra läsning, det obehagliga till trots. Och i den andra historien i boken, ”Gridiron”, fördjupas också berättelsen när vi får läsa mer om Boss och hans uppväxt, en uppväxt som även den är tragisk men som ger en ypperlig förklaring till att han blivit den han blivit, en man där de primitiva känslorna lämnats fritt spelrum, framförallt när det gäller amerikansk fotboll, den sport som så starkt dominerar Craw County (och stora delar av Södern):

Southern Bastards - Boss

Fadersrelationer à la Boss

Southern Bastards får en stark rekommendation av mig, framförallt om man gillade Aarons tidigare mästerverk Scalped. Här finns samma råbarkade realism, samma överflöd av testosteronstyrda män som inte kan hantera känslor på något annat sätt än medelst fysiska handlingar, samma kantiga men mycket passande teckningar som fångar karaktärerna på pricken. Och, misstänker jag, även här kommer det dyka upp kvinnliga huvudpersoner som kontrasterar mot männen; på de sista sidorna i boken utlovas det att en ny huvudperson är på väg till Craw County, och jag ser med spänning fram mot vad hennes närvaro kommer betyda.

PS. Om ni tycker kärleken till Södern verkar saknas i serien så har ni helt rätt, och framtiden får utvisa om de båda Jason kommer leverera på den punkten med. Hittills är det enda jag sett som verkar bra  maten, och de sista sidorna i boken innehåller följdriktigt ett antal recept på typiska maträtter, skrivna bland annat av Jason-mammorna. DS.

»

  1. Ping: Gott och blandat 3 | Simon säger

  2. Ping: Årskrönika 2015: Serierna | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s