Le stort & Systrar

Le stort o Systrar

Halleluja! Eller någonting ditåt var min reaktion när jag blev tipsad om att två av Raina Telgemeiers utmärkta allålderserier hade blivit utgivna på svenska: Le stort & Systrar. Tipset kom tack vare Ola Hammarlunds årliga sammanställning av serier utgivna på svenska och det behövdes, för de här två böckerna är inte lätta att få tag på via de vanliga bokförsäljarna. Vare sig seriedistributörer eller internetbokhandlarna har dem, så så vitt jag kan se måste man beställa dem direkt från förlaget. Det var nästan så jag inte trodde de existerade på riktigt; ingen jag visste hade sett dem, och Ola H. hade bara sett dem listade i Libris databas.

Men jag provade att beställa dem och visst finns de, båda två, i trevliga kartonnerade utgåvor med bra tryck 🙂

För de som inte vet vem Telgemeier är kan jag nämna att hennes böcker är ständigt närvarande i toppen av New York Times bestseller-listor över serier, vilket är ett högt betyg med tanke på att hennes serier helt enkelt är bra läsning, utan draghjälp av filmer, kända karaktärer eller dylikt. Hennes serier handlar oftast om barn/ungdomar i den där knepiga åldern, på gränsen mellan barn och ungdomar, när du kanske inte vet om du vill leka med dina leksaker eller om det känns pinsamt.

Le stort (på engelska Smile) var den första av hennes böcker som uppmärksammades brett, en självbiografisk berättelse om 4 år i hennes liv som börjar med en olycka där hon blir av med några tänder, och slutar när tandspecialisterna avslutat sitt arbete. Historien tar avstamp i hennes tandproblem, men det är hennes oro för att vara barnslig, för att inte passa in, och hennes försök att förnya sig själv som är det känslomässiga navet.

Le stort - scouter

Det låter kanske lite smådeppig och tonårsångest-laddat men det är det inte; tvärtom är det roligt att läsa Telgemeiers serier. Det ibland allvarliga innehållet uppvägs med råge av den varma känslan; det är gott om sympatiska människor i boken, och de som inte är lika trevliga är snarast obetänksamma än någonting annat.

Samma sak gäller för Systrar, en (återigen) självbiografisk berättelse om en bilresa genom USA med Raina, hennes lillasyster Amara, deras lillebror (som titeln antyder inte en av huvudpersonerna) och deras mamma. Interfolierat med resan är scener från tidigare, fokuserade på Raina & Amaras relation. En bra serie och jag uppskattade den än mer den här gången; läs mer i min (likaså korta) recension av den engelska utgåvan här.

Systrar - liftare

Och, förutom att de svenska böckerna är lyckade rent fysiskt har jag två kommentarer till om dem: Översättningen av Camilla Jacobsson är bra, men textningen, med ett Comic Sans-liknande typsnitt, är däremot inte så bra; ett opersonligt typsnitt (men till dess försvar, lättläst) som ibland satts lite sisådär i textbubblorna, ett typiskt fall av att redaktören inte lagt ner alltför mycket tid på det.

Men med den lilla kritiken handlar det idag ändå bara om en rekommendation att det är värt omaket att skaffa de här två böckerna. Vilken man ska välja är en smaksak: Ta Le stort om ni vill ha en bok med fokus på hur det är att växa upp, och ta Systrar om ni föredrar en där en syskonrelation står i fokus. Jag rekommenderar att ni väljer båda. Och sen skulle det vara kul om också Drama, min favorit bland Telgemeiers böcker, översattes 🙂

3 reaktioner till “Le stort & Systrar

  1. Go’Boken är från början en bokklubb för småbarnsföräldrar, och de här böckerna verkar utgivna i spinoff-klubben Twinsy för tweentjejer…

    Böckerna har tydligen även getts ut i motsvarande utgåvor för klubbens motsvarigheter i Norge och Finland, ser jag, så man kan nog ha lyckats sänka priset för licensiering genom samtryck och simultanöversättning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s