Roller Girl

Postat den

Roller Girl - omslag

Mer fart på svensk serieutgivning för en yngre publik, den här gången med hjälp av huvudpersonen Astrids två hjulförsedda fötter i Victoria Jamiesons Roller Girl, översatt av Sara Årestedt och utgiven på Rabén & Sjögren.

Som man kanske kan misstänka handlar boken om roller derby, en sport som Astrid upptäcker en dag när hennes mamma tar med henne och hennes bästa vän Nicole på en match. Astrid faller som en fura och bestämmer sig omedelbart för att hoppa på ett sommarläger för sporten. Men sen var det det där med Nicole som inte är lika förtjust i idén…

Det är svårt att inte jämföra Roller Girl med Raina Telgemeiers serier: Teckningsstil, åldern på huvudpersonerna (och tänkta läsare), och ett tema om det knepiga i att växa upp, med allt vad det innebär av att förändras, få nya men förlora gamla vänner, föräldrar som har svårt att hänga med i svängarna, med mera. Likheterna är stora, och med tanke på både hur lyckade Telgemeiers serier är och de stora försäljningsframgångarna är det inte lätt att leva upp till jämförelsen.

Men jag skulle säga att Jamieson helt klart förtjänar sina egna framgångar (för även den här boken har dykt upp på t ex New York Times bestseller-listor). Förvånad av hur historien slutar kan jag inte säga att jag blev, men trevligt hade jag medan jag läste. Det är en lite enklare historia än de hos Telgemeier, där mallen följs till punkt och pricka för en berättelse om nybörjaren som har stora svårigheter i början och som måste kämpa sig igenom både sportsliga och personliga problem innan allt löser sig. Och även teckningarna är lite enklare, med en plattare känsla och någon enstaka gång en smula osäker linje.

Roller Girl - derby

Fast ärligt talat är det mest petitesser. Det är verkligen kul att se den här på svenska, till en billig penning, och utgivet på ett förlag som borde ge den chansen att upptäckas av många (till skillnad från de svenska utgåvorna av Telgemeier (det är sista gången jag nämner henne, jag lovar!) som inte ens finns att köpa via de stora internet-bokhandlarna). Jag tror den passar perfekt för slukaråldern, och jag har redan köpt ett ex som jag gett bort till en i rätta åldern. Och jag vill ha fler serier i den här stilen, på svenska, med inte alltför komplicerad men ändå bra läsning, som man kan rekommendera utan minsta brasklapp, och som så gott som garanterat kommer resultera i en nöjd läsare 🙂

»

  1. Ping: Katten Nils åker till månen | Simon säger

  2. Ping: Siri och Mimers brunn & Sjöjungfrun Minna | Serienytt.se

  3. Ping: Siri och Mimers brunn & Sjöjungfrun Minna | Simon säger

  4. Ping: Årskrönika 2016: Serierna | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s