Sockerärter

Postat den

Sockerärter - omslag

Håhåjaja, det är tydligen dags att berömma Tinet Elmgren igen eftersom en till
serie av henne kom ut lagom till SiS för någon månad sedan; ingen rast, ingen ro, och börjar det inte bli dags för en rejäl sågning av någonting snart? 😉

Men idag är inte den dagen för det här är som sagt en riktigt bra serie. De tidigare böckerna av henne jag läst har alla varit i svartvitt och ofta berättade i ett hejdlöst tempo, men i Sockerärter (Ordbilder förlag) är det färger och en kontemplativa handling som gäller. Det börjar visserligen med våldsamma scener från ett krig, men det visar sig vara huvudpersonens Andreys (mar)drömmar om kriget han var med i, det atombombs-krig som ödelagt stora delar av världen (eller möjligen bara Ryssland/Ryska Federationen) och där det nu bara återstår små enskilda samhällen som drar sig fram bäst de kan.

Handling i bemärkelsen ”Hur kommer det att gå?” saknas. Sockerärter består helt enkelt av att vi får följa Andrey på hans tur genom byn, där han pratar med barn, med ledare för samhället, med alla han möter. Hur världen ser ut, hur samhället styrs, vad Andrey gjorde i motståndsrörelsen, relationer; allt vävs samman på ett suveränt sätt utan krystade repliker som enbart finns till för att jag som läsare ska få en historielektion, något som lätt skulle kunnat hända i en mindre skickligt skriven serie.

Allt synnerligen snyggt tecknat och färglagt med akvarellfärg (ser det ut som); jag skulle säga att rent teckningsmässigt är det här Elmgrens bästa serie, hittills. En personlig stil har hon alltid haft, och bra på att teckna action dessutom, men nu finns också en sista professionell touch med en säkerhet i teckningarna som inte funnits förut.

Av Elmgrens tidigare serier påminner den här mig mest om Drivved, med de mer filosofiska inslagen, men det uppenbara intresset för olika politiska samhällssystem är gemensamt för dem alla. Det är ett ovanligt och uppfriskande inslag, en slags experimentverkstad för Elmgren att beskriva hur man skulle kunna tänka sig att styra ett samhälle om man inte bara rätt av kopierar de som länder styrs av idag. Den typen av intellektuell lek är alldeles för ovanlig; när man någon gång ser till den är det så gott som alltid för att någon har kommit på Lösningen, och nu vill övertyga alla andra om hur förträfflig den är. Här, liksom i de tidigare serierna, saknas propaganda-tonen helt, trots att politiken är en så stor del av innehållet.

Sockerärter - promenad

Men politiken och samhällssystemen är inte det centrala i Sockerärter. Det jag fastnar för är istället miljön i allmänhet, och stämningen med dess blandning av melankoli, sorg, ilsk och envishet. Melankolin över att världen kanske kommer att gå under av de sår den tillfogats under krigen, sorgen och ilskan över hur det drabbat Andrey, Tjulpán (Andreys fru enligt baksidan men jag tror inte det framgår någonstans i serien) och andra, och envisheten med människorna (ok då, grisarna) som mot alla odds fortsätter att varje dag streta. Inte för att de är hjältar atypiskt snitt, inte för att de alla arbetar för en vision om en bättre värld, någon gång i framtiden, utan helt enkelt för att det inte finns någonting annat man kan göra.

Och det stråk av hopp som ändå finns. Andrey och de andra som personligen varit inblandade i kriget är de som just stretar på eftersom det är det enda de kan göra, även om de inte har något personlig förhoppning om förbättringar, möjligen en förlikning med att världen nu ser ut som den gör, men barnen som inte själva varit med om kriget är av ett helt annat kynne: De är barn, de leker, de har inga ärr.

Sockerärter är en udda serie, helt klart, och den är dessutom bra. Läs!

PS. Smakprov på serien finns här. DS.

Ett svar »

  1. Ping: SIS 2017: Fanzinen, del 1 | Simon säger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s