A Mysterious Melody or How Mickey Met Minnie

(Omslaget är något beskuret; min scanner är lite för liten...)
(Omslaget är något beskuret; min scanner är lite för liten…)

Typiskt! När man i Frankrike förra året publicerade några Disney-album där kända franska serieskapare fått göra sina egna versioner av de klassiska figurerna (vilket var överraskande med tanke på hur hårt Disney brukar hålla i sina ägodelar) var jag sugen på dem men med tanke på att mina franska-kunskaper är, hm, svajiga, nöjde jag mig med att köpa ett, det jag var mest sugen på: Lewis Trondheims Mickey’s Craziest Adventure som jag gladeligen stavade mig igenom. Varpå det relativt snart efteråt översattes till engelska, ett språk jag definitivt föredrar. Så det blev till att köpa boken igen.

Sen, för några veckor sedan, bestämda jag mig för att köpa det andra till engelska översatta albumet också: Coseys A Mysterious Melody or How Mickey Met Minnie. Varpå jag bara några dagar senare fick reda på att det givetvis utkommer på svenska… Suck!

Nåja, nog med klagomål över dåligt planerade inköp från undertecknad, och mot serien!

Mickey’s Craziest Adventure var en rollercoaster från första till sista sidan med action, action, action. Här går det lugnare till, med en Musse som år 1927 försörjer sig manusförfattare till filmer med Rover (dvs Pluto) i huvudrollen. Musse bor i en småstad där diverse andra välkända figurer också huserar, som Klarabella, medan hans barndomsvän Långben flyttat till Los Angeles för att söka lyckan (och eftersom han är Långben så hittar han den givetvis oavsett vad som händer, optimist som han är). Då och då reser Musse dit för att lämna över sina manus och för att hälsa på Långben, men så en dag händer någonting på resan: En mystisk dam sätter sig bredvid Musse på tåget och somnar mot hans axel, nynnandes på en melodi. Men när han senare vill få tag på henne igen vet han inte hur han ska bära sig åt eftersom ljuset var släckt på tåget hela tiden så han vet inte hur hon ser ut…

mickey-mouse-a-mysterious-melody-langben

Coseys historia är en lugn berättelse, egentligen utan större dramatik. Musse pratar med vänner, vännerna pratar med varandra, och det ligger en loj stämning över scenerna (förutom Kalle Ankas minimala gästspel som upprörd anka störd i sin nattsömn av Musses tåg). Inte ens i det vanligtvis så överspända Hollywood stressar man, och Musses chef tar det lugnt även när han riskerar att förlora mångmiljonbelopp. Att Musses jakt på den mystiska kvinnan ska misslyckas är ingenting som man behöver oroa sig för, i en tillbakalutad berättelse som den här.

Serien är en nostalgisk tillbakablick på en föregivet lugnare tid, fjärran från jäkt och pengahunger, där alla vill varandra väl. En ögonblicksbild av Musses värld som råkar utspela sig när någonting för honom omvälvande är på gång att inträffa: Mimmis inträdande på scenen. Det är en lite lustig och ovan känsla jag får när jag läser albumet, med en Musse och Mimmi (och andra) som känns mycket mer som riktiga personer än de brukar, när de här befinner sig i en serie där handlingen är underordnad stämningen.

Teckningarna är likaså de avslappnade och nostalgiska, med jordaktiga färger och en Musse med design à la 30-tal. Visst ser det ibland lite konstigt ut när figurerna ibland ser mindre ut som de vanliga Disney-karaktärerna och mer som någonting som en skicklig fan skulle kunna ha gjort, men å andra sidan är det ju precis det serien är: En alternativ version av någonting välkänt, med en personlig touch. Och för den delen finns det ju en uppsjö av olika ”officiella” Musse också; den här varianten à la Cosey är inte mer avvikande än många andra.

Så en stark rekommendation till Disney-vänner, eller för all del de som är intresserade av nyare franska serier (må vara i gammeldags tappning); att den finns/snart kommer att finnas på svenska är en extra bonus. Cosey fick det stora priset i Angoulême för två veckor sedan för sitt livsverk och är med andra ord en synnerligen aktuell serieskapare. Själv hade jag förut bara läst ett annat album av honom, In Search of Shirley, och den lämnade inga större spår i minnet, men A Mysterious Melody har definitivt gjort det, det okomplicerade innehållet till trots 🙂

mickey-mouse-a-mysterious-melody-cottage

5 reaktioner till “A Mysterious Melody or How Mickey Met Minnie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s