Marshal Blueberry

Postat den
marshal blueberry - omslag

(något beskuret omslag)

Här har vi ett udda inslag i Blueberry-serien: Tre album skrivna av Jean Giraud efter Jean-Michel Charliers död, med teckningar av William Vance i de två första och av Michel Rouge i det avslutande. Dessutom med ett långt glapp på sju år mellan album två och tre, så jag utgår från att det bara var det faktum att tvåan avslutas med en rejäl cliffhanger som gjorde att det ens blev en avslutning.

För jag har ärligt talat svårt att tro att Vances två album sålde värst bra, för det här är med marginal de sämsta Blueberry-album jag läst. Konstigt nog, för jag gillade verkligen Girauds insats som manusförfattare när han tog över huvudserien, men här misslyckas han med det mesta i en mycket klichéfyllda historia om vapensmuggling till indianer och  maktfullkomliga småpåvar i en småstad i Västern.

Men det finns en bra sak med boken (förutom då att den för första gången presenterar de här albumen i en bok på svenska, och det uppskattas av er ibland alltför komplettistiska krönikör) och det är att den är ett ypperligt exempel på hur stor roll teckningarna spelar för serier.

För när jag säger att Girauds manus inte är bra är det en sanning med modifikation; jag har ärligt talat svårt att bedöma det eftersom Vances teckningar är så urtrista. Hans människor är stela som pappfigurer, och han verkar huvudsakligen bara kunna teckna ansikten rakt framifrån eller från sidan. Han misslyckas ofta med grundläggande anatomi (framförallt händer har han problem med), och färgläggningen känns lika tunn och spretig som hans pennstreck. Jag har nog läst något enstaka album av honom förut (har ett minne av något Bob Morane-album som liten, och någon enstaka episod av XIII i Agent X9) men utan att komma ihåg någonting från dem hade jag ändå inte trott att det skulle se så illa ut; William Vance är ändå en serietecknare vars namn jag känner igen väl. Men det kan förstås vara så att Vance och Giraud helt enkelt inte passade ihop som serieteam, så jag förstår varför det bara blev två album av dem.

marshal blueberry - vance

Jag förstår Blueberrys förvåning i ruta 8 för vad i #/&€/%#& händer egentligen med Adams hatt?!?

Kanske var det det sju år långa uppehållet som gjorde Giraud gott, eller så är det så enkelt som att när Michel Rouge tog över tecknandet så klickade det plötsligt, för det tredje albumet är långt bättre och en fröjd att läsa. En del av glädjen är självklart baserad på att det nu ser bra ut, med teckningar som påminner en hel del om Girauds egna med med lite förre streck och något enklare utförande, men med säker hand. Lägg därtill mer mättade färger ger sidorna mer tryck och karaktär, och visuellt blir det klart godkänt. Men även handlingen lyfter; ett mästerverk är det verkligen inte men det känns som en rejäl och handfast västern av klassiskt snitt, och det är inte fy skam.

marshal blueberry - rougeDet var kul att se de här albumen eftersom jag inte läst dem förut och jag tycker ju om stora delar av de vanliga Blueberry-albumen, men kvalitén på serierna lämnar som sagt en del att önska. De har också problemet att eftersom de utspelar sig innan albumet Den försvunna gruvan så blir det inte riktigt spännande vad gäller hur det ska gå för Bliueberry själv. Som den nämnda cliffhangern som avslutar album två: Det är svårt att vara orolig för att Blueberry inte ska överleva 😉

I övrigt kan jag säga att det är en prydlig utgåva i samma format som Cobolts andra Blueberry-böcker, men att det är ett sidospår märks. Här saknas till exempel helt redaktionellt material om vad det egentligen är för serier och det är lite synd för jag skulle uppskattat att få läsa mer om bakgrunden till varför de skapades, så jag fick gå till Wikipedia för det istället. Fast det hade ju iofs det goda med sig att jag också fick läsa om Blueberry 1900, en aldrig genomförd tänkt fortsättning på den vanliga Blueberry-serien som Giraud planerade, med François Boucq som tecknare, och som bland annat skulle innehållit en leviterande president William McKinley i Vita huset. Det hade varit roligt att se!

Kan köpas bl.a. här:

»

 1. Håkan / Wakuran

  Det känns ju onekligen litet udda med Tintin-snurreburrer i en hyfsat realistisk westernserier…

 2. Vance är en genialisk tecknare tycker jag

 3. En hel del (Allt? Nästan allt?) av mitt uppskattande av Rouge här är garanterat att hans insats åtminstone betydde att den gudsigförbarmesåtråkiga Vance äntligen försvann 😁

 4. Jag tycker inte att Rogue är något särskilt heller. Men den episod han tecknar funkar bättre. Vance sidor hade jag nästan problem att ta mig igenom.

 5. @Sandra: Argh! Nej!

 6. Skärp er, Vance >>> Rogue.

 7. Håller med om hans manus, det är inte de som är hans styrka vanligen. Men jag gillade verkligen hans Mister Blueberry när jag läste den den enda gången jag gjort det, och jag hoppas verkligen att den håller när Cobolt kommer fram till de albumen.

  Vance: Det är intressant hur olika man kan tycka. Efter att publicerat min recension kollade jag vad andra skrivit om boken på nätet (jag brukar undvika det innan jag själv skrivit klart för att inte bli alltför påverkad), och såg att toppraffel.se (http://www.toppraffel.se/2018/12/serier-marshal-blueberry-samlade-aventyr.html) tyckte precis lika bra om Vance som du och jag. Men sen ramlade jag över en holländsk recension som var lyrisk över Vance och hans nerv i linjerna och suggestiv avskalade färgläggning, men att Rouge var en något sämre kopia av Giraud själv (http://www.stripspeciaalzaak.be/2018-Besprekingen/Marshal-Blueberry-INT.htm). Smått obegriplig åsikt tycker jag själv, men som sagt, smaken är olika!

 8. Läste någonstans att Giraud skrev texten till de här albumen för att se om han var tillräckligt bra för att skriva manus till den reguljära Blueberry-serien. Hade varit trevligt om det hade retts ut i ett förord, men det får väl bli en annan gång. Själv är jag oftast tveksam till Girauds manus (med vissa undantag som ”Vit mardröm” och delar av ”Edenas värld”), men jag har inte läst de Blueberryavsnitt som han hade hand om helt själv, så han får gärna överraska mig positivt.

  Annars kan jag bara hålla med om att Vance är helt under isen i de här böckerna. Jag har ju läst andra serier som han tecknat och minns dem som bättre (bl a ”Bob Morane”), men i ”Marshal Blueberry” är han tyvärr en sopa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s