Cassandra Darke

Det är långt mellan varven när det gäller Posy Simmonds serieböcker: Gemma Bovary 1999, Tamara Drewe 2007, och nu Cassandra Darke (dvs, 2018, men jag läste den i år). Mycket bra serier, och för den delen bra titlar med; vem får inte lust att läsa om någon som heter Cassandra Darke? 🙂

Som visar sig vara en surmulen gammal konsthandlare som när boken börjar nyss har släppts ur fängelset efter att ha avslöjats med att sälja kopior som original. Inte för att hon behövde pengarna, hon hade tvärtom gott om den varan, men för att hon helt krasst var sur, besviken, och ogillade de hon lurade. Så värst trevlig är hon inte, och på kant med sin familj (styvsyster som dessutom Cassandra Darkes make för många år sedan övergav Cassandra för) är hon också, och det är svårt att tro att det är omgivningens fel…

Bokens raison d’être är berättelsen om vad som hände för ett år sedan, då förfalskningarna avslöjades samtidigt som Nicki, styvsysterns dotter som tillfälligt bodde i Cassandras källare, på grund av sin pojkvän drogs in i en kriminell härva, och efterverkningarna i nutid. Simmonds serier brukar vara en livlig blandning av uttryckssätt: Rena serier, texter, tidningsurklipp, repliker nedskrivna som för en teaterpjäs. I Cassandra Darke gäller detsamma kronologin som hoppar fram och tillbaka, och även berättarperspektivet där första- och tredjeperson blandas, och där centralkaraktären växlar mellan Cassandra och Nicki.

Det är precis lika lyckat som det brukar vara som ren läsning; Simmonds collageteknik är lika spännande som någonsin, och vad gäller teckningarna tycker jag att hon är en fantastisk serietecknare, med en känslig linje som leder till mycket vackra rutor, inklusive färgläggningen. Med andra ord, som alltid full pott för det tekniska genomförandet.

Tji scanner idag så dagens bilder är tagna med mobilen -> de blir lite svajiga 🙂

Däremot tycker jag att handlingen är något mindre lyckad den här gången. I de tidigare böckerna har vi fått lära känna huvudpersonen i detalj, inklusive mindre smickrande detaljer, men likafullt så inkännande att det är omöjligt att inte bry sig om dem. Här har vi en betydligt otrevligare huvudperson, Cassandra, en riktig Scrooge, och med tanke på att både nutid och dåtid utspelar sig runt julen, och att den rika, snåla, och ogina personen i slutet bättrar sig (något…) är det omöjligt att inte tänka på Dickens A Christmas Carol. Lika tydligt refererande till den litterära inspirationskällan som i Simmonds tidigare böcker saknas, men likafullt finns den med i bakgrunden.

Men precis som hos Dickens gillar jag snåljåpen i centrum. Hon är avig, kantig, och definitivt inte social av sig, men det gör ingenting. Så problemet med handlingen och karaktärstecknandet ligger inte där. Det är istället Nicki som inte riktigt fungerar, som trots att hon är med nästan lika mycket som Cassandra förblir suddig, utan fokus. Mest av allt framstår hon som en rätt gnällig och omogen ungdom, men det blir aldrig mer än så, till skillnad från de tidigare böckernas också relativt unga huvudpersoner som har betydligt mer djup. Det blir också lite för komprimerat i slutet när alltför mycket händer på alltför få sidor; jag tycker nog att det avslutande avslöjandet känns onödigt.

Dock, det är mindre skavanker för mest av allt är jag glad över att äntligen kom en ny Simmonds-bok ut. Hon är enligt mig en av de allra yppersta nu levande serieskaparna, och att hon uppmärksammas relativt lite i seriekretsar är synd. Antagligen har det en hel del att göra med att hennes serier är så genuint engelska, och att hennes stil avviker så från det mesta annat man ser i serieväg. Den där terminologin grafisk roman / graphic novel? Jag tycker ofta den känns fel och lite smått löjlig, men till Simmonds passar den perfekt. Det är tveklöst fråga om serier, men sensibiliteten är lika mycket den klassiska engelska 1800-talsromanen som den moderna serien. Posy Simmonds liknar inget annat, och gör det med den äran!

Kan köpas bl.a. här:

(kan vara affiliate-länkar, dvs om du köper via länken får jag en liten ersättning)

En reaktion till “Cassandra Darke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s