The Unsinkable Walker Bean and the Knights of the Waxing Moon

Fortfarande ingen scanner där jag befinner mig så dagens bilder är tagna med mobilen och därmed lite, tja, svajiga

Det verkar ha blivit ett tema i de senaste inläggen med att jag skriver om serier som hållit på ett längre tag och som nu antingen har avslutats, typ The Walking Dead och Mage, eller som visat livstecken efter längre pauser, som Beanworld och Powers. Dagens bok är av den senare typen: The Unsinkable Walker Bean and the Knights of the Waxing Moon av Aaron Renier, uppföljare till den första boken om Bean som kom ut 2010.

Det är alltid intressant att märka hur mycket eller lite jag kommer ihåg av serier jag läst för rätt länge sen och då bara en gång. När jag slumpläser om någon av de drygt tusen serierecensioner jag skrivit här så händer det då och då att jag inte för mitt liv ens kan känns igen serien, och lustigt nog har det inte alltid en koppling till vad jag tyckte om den då; serier jag kallat lysande har helt fallit ur minnet, medan sisådär-serier stannat kvar. Så nuförtiden ser jag det som ett tecken på åtminstone någon slags kvalité att lyckas vara minnesvärda 🙂

Ta The Unsinkable Walker Bean som exempel. När jag recenserade boken var jag positiv men det var ändå ingenting som jag då tyckte kändes som spektakulärt bra. Men serien stannade verkligen hos mig; inte alla detaljer och exakt hur det gick eller så, men stämningen och enstaka scener (som de två undervattensmonstren) fastnade rejält. Därför blev jag förväntansfull när det så plötsligt dök upp en uppföljare, och också en smula orolig om Renier skulle lyckas fortsätta lika bra, efter en så här lång paus.

Men ingen anledning att oroas; Walker Bean återvänder i bättre skick än någonsin. Många år må ha passerat IRL, men den nya boken tar vid precis där den gamla slutade, och historien fortsätter i samma rasande takt. Vi får veta mer om Atlantis, om Remora och Tartessa, och om Genoas bakgrund.

En lätt oroväckande Genoa återfinns av Walker & Shiv

Jag läste såklart om den första boken också, det var ändå nio år sedan jag sist, och det är förvånans- och beundransvärt hur Renier lyckas ta upp trådarna och spinna vidare. Och allt det som var bra förut är fortfarande bra: Reniers teckningar är enkla men ibland förbluffande suggestiva, framförallt i hur han använder ljus och mörker för effekter; den trolska stämningen som frammanas när sagor/myter/skrönor berättas; kärleken mellan Walker Bean och hans farfar. Och apropå det sista står känslor sällan i centrum här, det är trots allt huvudsakligen en äventyrsserie där handlingen är viktigast, men Renier är riktigt bra på att smyga in dem där det passar. Som Shivs frustration över att Walker ibland glömmer bort att han lovat hjälpa Shiv men istället försvinner in i sin egen värld.

Det finns brister som jag påpekade redan förra gången, som att det ibland blir väl subtila ledtrådar till vad som pågår som är lätta att missa och att handlingen kan bli onödigt komplicerad, och i en serie tänkt att kunna läsas av barn känns det kanske mer slarvigt än sofistikerat. Men helt ärligt spelar det nästan ingen roll eftersom stämningen är så lyckad: Den där känslan att det alltid finns mer att upptäcka runt hörnet, och att det som visar sig kan vara glädjefullt, skrämmande, eller fascinerande. Eller allting på en gång, som de skuggdjur som spelar en central roll i boken och som jag uppskattade var gång de dök upp:

En alldeles förträfflig allåldersserie, med andra ord, och jag hoppas verkligen det blir fler delar. Och vågar jag hoppas på lite kortare tid mellan böckerna? Jag förstår att det tar sin tid, den här boken är ändå nästan 300 sidor tjock, men med den här takten kommer de som var barn när de läste första boken ha sin egna barn innan Walker Bean, Shiv, Genoa, och Walker Bean farfar slutligen löst alla mysterier 😉

Kan köpas bl.a. här:

(kan vara affiliate-länkar, dvs om du köper via länken får jag en liten ersättning)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s