Sorceline

Jag fortsätter med fokuset för serier för yngre läsare, och idag blir det några böcker på svenska igen. Närmare bestämt de två första volymerna i en sprillans ny fransk serie skriven av Sylvia Douyé och tecknad av Paola Antista: Sorceline, utgivna av Egmont.

Det första albumet heter Kryptozoologi för nybörjare och där träffar vi på den unga flickan Sorceline som ska börja studera just kryptozoologi hos Archibald Balzar på ön Vorn. Sorceline är inte den enda eleven, och Balzar meddelar redan första dagen att den som visar sig vara mest talangfull också kommer få förtroendet som hans assistent någon gång i framtiden, varpå eleverna omedelbart börjar tävla med varandra om Balzars gunst. Det visar sig snabbt att Sorceline har en särskild talang för studiet av magiska djur, vilket kommer till nytta när en serie underliga händelser inträffar på skolan och på ön: En skadad gorgon hittas, småälvor blir zombifierade, och när några av de sex eleverna blir förvandlade till glas blir läget akut att finna vem som ligger bakom det hela.

Jag vet inte riktigt var uppgiften kommer ifrån men på internetbokhandlarna ser jag att Sorceline klassas som lämplig för åldern 9-12 år, och det låter rimligt tycker jag. Douyés manus prioriterar definitivt en spännande handling, med några små doser av försiktig/oskyldig ung förälskelse, snarare än komplexa personskildringar. Eleverna smyger ut på natten för att försöka hitta ledtrådar till mysteriet, Balzar blir arg på att de utsätter sig för risker, men eleverna är givetvis sanningen på spåren. Lägg till några villospår, magi, och en huvudperson som börjar tvivla på sig själv, inklusive antydningar om att det är någonting speciellt med just henne och hennes bakgrund, och man får en typisk slukaråldern-bok. Eller serie då, som i det här fallet, men som en före detta slukarålderläsare vet jag att formatet inte spelar någon roll så länge handlingen är spännande 😉

Antistas teckningar matchar manuset; pojkarna är lagom gulliga, inklusive den lite svårmodiga mörkhåriga killen som inte så gärna umgås med de andra, och de fantastiska djuren är just fantastiska. Det mest grafiskt lyckade är nattscenerna, där färgläggaren Lowenaels mörkblåa toner är precis så suggestiva som de ska vara. Enkelt sätt att skildra natt, men bra!

Jag gillar att Sorceline ges ut, och pluspoäng till Egmont för att den har ett så överkomligt pris, trots det stora formatet och att den inbunden; när man slukar böcker är det inte oviktigt. Helt utan skavanker är den inte, och min främsta invändning är nog att Douyé tenderar att rusa på lite väl snabbt för att handlingen ska gå framåt. Jag har knappt fått reda på att Sorceline ska börja skolan innan eleverna som jag inte heller vet vilka de är börjar intrigera och dela upp sig i grupper. Så lite mer andningspauser skulle jag nog gärna sett. Och Carin Bartosch Edströms översättning har kanske också gått lite väl fort ibland, som i en scen där mina (inte helt optimala så kan absolut vara jag som missat något) franskakunskaper säger mig att hur tid anges på franska har missförståtts.

Men som sagt, det är en serie som är tänkt att läsas för handlingens skull, och av läsare som inte liksom jag läst lika många böcker/serier med liknande handling, så jag tror nog den kommer fungerar alldeles utmärkt för dem. Och ett till plus till är att man ger ut två album på en gång (del två under titeln Kärlek och vidunder); även om handlingen går raskt framåt tar det ändå båda albumen innan några av intrigtrådarna avslutas. Men det finns trådar kvar, så när nästa album dyker upp i Frankrike framåt våren får vi hoppas de här två sålt tillräckligt bra för att även det ska översättas.

Kan köpas bl.a. här:

(kan vara affiliate-länkar, dvs om du köper via länken får jag en liten ersättning)

4 reaktioner till “Sorceline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s