Videvill

Dags för den andra av Egmonts två nya albumserier efter att jag skrev om Sorceline häromsistens, närmare bestämt Videvill, skriven av Frédéric Brrémaud och tecknad av Federico Bertolucci. Och vid första anblicken ser de två serierna ut att ha mycket gemensamt: En ung flicka i huvudrollen, fantasy, två volymer, likartad omslagsdesign, fantasieggande illustrationer. Men när man väl börjar läsa dem upphör likheterna, och det är inte bara en fråga om att Sorceline är tänkt för lite yngre läsare (Sorceline rekommenderas för 9-12 år, Videvill för 12-15), utan om att de har två helt olika berättarstil.

För om Sorceline var fokuserad på en tät intrig à la Harry Potter är Videvill istället en drömlik saga där färden är minst lika viktig som målet. Handling börjar in media res, med en flicka som flyr från en rasande eldsvåda:

Efter flykten vaknar Videvill upp i en by där invånarna i början är glada för tillökningen, men det visar sig efterhand att någonting inte är som det ska med henne, och snart är hon på flykt igen. Från vem vet hon inte, och vart hon är på väg vet hon inte heller, men hon kommer möta både vänner (inklusive en mycket charmig men frustrerande varg som eventuellt vet mer om Videvill än hen vill säga) och fiender på sin andlösa resa; jag är inte säker hur många dagar som förlöper i de två albumen men särskilt många är det nog inte, och Videvill får sällan chansen att vila ut innan hon tvingas vidare.

Onda riddare, monster, sjöjungfrur, eld; farorna är många och oftast står Videvill ensam, men ju närmare slutet kommer desto större blir hennes resurser och förmågor, och hennes diffusa minnesbilder klarnar också. Men räkna därmed inte med någon slags klassisk saga där det avslöjar sig att hon egentligen är en prinsessa eller någonting liknande; som sagt är det här någonting mycket mer drömlikt, bitvis skrämmande, och diffust.

Till den suggestiva stämningen bidrar också Bertoluccis teckningar. Ta till exempel sidan härovan, den andra i serien och mycket typisk för hur han använder layout och färger: En svart ram, och innanför den en helt fylld yta där en av rutorna får fungera som bakgrund för de andra. Det gör att varje sida närmast känns som en tavla där serierutor lagts ovanpå, och det förtätar stämningen; tillsammans med den svarta ramen istället för den vanligare vita så sugs blicken in i bilden och stannar där. Det är en serie där stämningen är viktigast, och som fungerar allra bäst om man läser hela serien utan alltför många eller långa pauser för att bibehålla känslan av fara, av brådska att komma dit man ska innan det är försent, även om man inte vet varför.

Jag gillar verkligen Videvill, det är en lite udda fågel i serielandskapet som riktar in sig på inte-riktigt-vuxna-men-nästan-läsare, och som vågar premiera det suggestiva framför det mer rakt berättade spänningsbaserade utan att lämna alltför tydliga svar. Det är också en serie vars två delar man nog bör skaffa båda två på en gång eftersom det är en enda berättelse, och en berättelse som definitivt avslutas i och med den andra delen då Videvills historia är över. Men med tanke på att böckerna är förvånansvärt billiga med ett omfång på cirka hundra sidor styck, inbundna, och med bra papper + tryck, så tycker jag inte det ska avskräcka någon 🙂

Kan köpas bl.a. här:

(kan vara affiliate-länkar, dvs om du köper via länken får jag en liten ersättning)

8 reaktioner till “Videvill

  1. @Lisa: Jag är rädd att jag måste svara kanske! Den är definitivt för lite äldre än Sorceline, med en historia som inte är lika mycket ett spännande äventyr med goda, onda osv., utan mer drömsk. Men jag tycker du ska försöka: Det kan bli så att den inte blir en hit eftersom den är lite mer komplicerad, men det finns definitivt en chans att den blir en stor favorit, just för att den känns mer vuxen. När jag var liten gillade jag (ibland!) att läsa någonting som jag märkte var annorlunda än det jag läst tidigare, lite svårare, lite mer personligt; det kunde kännas som någonting som bara jag i hela världen (kände jag) visste fanns 🙂

  2. Funkar den till en 11-åring som gärna läser serier? Senast läst just Sorceline som du nämner. Innan dess läst monsterallergi.

  3. Haha, jo, nog har den krigaren likheter med gamle Lucius, och byborna dit Videvill först flyr är inte helt olika Bone-familjen (om än med horn och kantigare näsor) 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s