Lästips: Ragnagöken

Så har då den tredje och avslutande delen av Emil Maxéns mycket egensinniga serie om Stor-Jobal från Krokjala kommit, under titeln (återigen en bra sådan) Ragnagöken. Det är dags för den slutgiltiga uppgörelsen mellan Stor-Jobal och, tja, hela världen egentligen. För Stor-Jobal är inte den som förlåter andra när han tycker de gjort honom fel, och det tycker han alltsomoftast, och vad gäller prost Kulle så kan till och med jag hålla med Stor-Jobal i hans avsky 🙂 Som baksidan säger: ”Glesbygdens eget Harmageddon väntar runt hörnet.”.

Maxén fortsätter att excellera i konsten att förvränga ord och namn, medan teckningarna är renare och klarare än någonsin. Det ser riktigt bra ut, med en speciell favorit Lapp-Tomsas Felemahla-monster som frammanar associationer till både Bone och Nausicaä. Och allteftersom böckerna har kommit ut har Stor-Jobals värld fyllts i, med detaljer som Smoggholms ledarskikt, prostens obehagliga historia, och häxornas roll, vilket gjort att det inte bara handlat om att roas av de underfundiga namnen och de mycket egendomliga djuren som skapas av skräcksäcken (eller Kadaveravlaren, eller Likspjälkaren, eller någon annan av säckens fantasifulla kenningar).

Den liknar inte mycket annat i serievärlden, Stor-Jobal, och det ska den berömmas för. Det är alltid fascinerande att läsa serier som känns som om de hör intimt ihop med sin skapare, vare sig det är skrönor som Stor-Jobal, absurda bönvärldar, eller filosofiska kärlekstrianglar. Visst kan det gå lite för fort som i den något abrupta avslutningen och visst kan jag sakna lite mer av djup vad gäller karaktärerna vid sidan om Stor-Jobal (som Tjabo/Olle, vars relation med Stor-Jobal nästan blir gripande men där Tjabo/Olles personlighet är för underutvecklad för att det riktig ska fungera), men det är randanmärkningar. Har man läst de två första böckerna ska man givetvis läsa den här redan, och har man inte gjort det ska man definitivt prova; de är som sagt mycket annorlunda, så man måste nog prova på att läsa dem själv för att veta vad man tycker!

Kan köpas bl.a. här:

En reaktion till “Lästips: Ragnagöken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s