Saint Young Men: Buddha & Jesus hänger i Tokyo

Saint Young Men är ett i det närmaste perfekt exempel på hur brett seriemediet är i Japan. Här har vi en serie som handlar om någonting så udda som att Jesus & Buddha har bestämt sig för att ta ett sabbatsår eller två från Himlen och därför hyr ett litet rum i en förort till Tokyo. Där slappar de, går på promenader i omgivningen, och allmänt trivs med sitt avkopplande liv. Lite knepigt kan det bli ibland med Jesus kärlek till allt och alla och Buddhas egenhet att närhelst hans känslor bli starka börja bokstavligen lysa (vilket kan bli pinsamt om någon annan ser det), för att inte tala om hur all världens djur älskar dem båda så högt att följande utspelas i slutet av månaden när deras hyresvärdinna kommer för hyran och för att klaga på att så många fåglar alltid ses till utanför deras lägenhet:

Ungefär så här fortsätter det sen: Vardagsäventyr i Tokyo, kryddade med de två speciella huvudpersonerna och deras blandning av uråldrig vishet och barnsliga förtjusning i den moderna världen. De går på Disneyland-parad (där Jesus vill shoppa souvenirer medan Buddha är mer sparsam), deltar i en shinto-parad (där de klär ut sig så att inte den lokala guden ska bli arg, och för att de inte ska bli retade i himlen senare), firar jul (Buddha har ett sjå att få Jesus att glömma att det är den senares födelsedag så att överraskningsfesten ska bli just det), botaniserar bland manga och tv-spel (Buddhas favoritsysselsättningar), och så vidare.

Hela tiden trevligt, hela tiden charmigt, men trots det säregna temat aldrig egentligen överraskande. Och att en serie som den här, en mestadels småputtrig underhållning med okej teckningar & manus (båda av Hikaru Nakamura) men med en nog ganska smal målgrupp, har funnits i mer än tio år och utkommit med hittills sjutton volymer gör mig själaglad. Det är svårt att hitta ett bättre bevis på att ett medium ändå mår bra än att en serie som Saint Young Men överlever och till och med frodas. Att den sen till och med ges ut kommersiellt i andra länder, som den engelska utgåvan jag läst, gör förstås att jag blir optimistisk vad gäller seriemediet utanför Japan också. Men en svensk utgåva saknas förstås fortfarande… 😉

Kan köpas bl.a. här:

(affiliate-länk, dvs om du köper via länken får jag en liten ersättning)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s