Världens bäst säljande serie nu på svenska: Hundmannen

Det har dröjt några år men till slut dök Dav Pilkey storsäljare Hundmannen upp på svenska; hans tidigare barnboksserie Kapten Kalsong har funnits på svenska ett tag, men nu är det alltså dags för avknoppningen från den senare att försvenskas. Och för den som inte har följt Pilkey är det nog bäst med att förklara hur de två bokserierna hänger ihop: I Kapten Kalsong (som alltså är ”vanliga” böcker, även om de är rikligt illustrerade av Pilkey och seriesekvenser poppar upp titt som tätt) är huvudpersonerna, förutom titelgestalten, de två pojkarna George & Harold, och en av deras favoritsysselsättningar är att teckna serier. Kapten Kalsong är en av deras påhittade hjältar och en annan är Hundmannen, så idén bakom serieböckerna om Hundmannen är att de är George & Harolds verk. Därav utseendet på serierna:

Åtta serieböcker finns det på engelska hittills, två till ska det bli innan serien slutar är det sagt, så det finns en hel del kvar för svenska läsare. Och tur är det, för det här är verkligen böcker avsedda för slukaråldern. Det går hur snabbt som helst att läsa, som man nog kan ana när man ser sidan härovan där skurken glatt säger vad hon ska göra och Hundmannen lika glatt kastar sig efter henne; precis som det antagligen skulle vara om det verkligen vore två småkillar som gjort serien slösas ingen tid på scener som inte är fyllda av action. Ibland tjuv- och polis-action som härovan, ibland slapstick (ofta mellan Hundmannen och polischefen vars relation är en smula komplicerad), och ibland lek med formen som med de återkommande Pop-o-rama-sidorna, sidor som man ska snabbt bläddra fram och tillbaka för att det ska ut som om figurerna på sidan rör sig (typ att Hundmannen i sann hundanda glatt hoppar upp och ner på chefens mage).

Det är beundransvärt smart upplagt för unga läsare, och ibland kanske nästan lite för utstuderat; det finns så gott som inget tuggmotstånd alls här. Men det är fantasifullt, charmigt och roligt hela vägen, så jag förstår verkligen att det här är populär läsning för de som relativt nyligen börjat läsa själva. För att få omväxling i läsningen så innehåller Hundmannen också en del icke-seriesidor, som brev från skolan till George & Harolds föräldrar med klagomål om att pojkarna bara ritar serier istället för att göra sina läxor, sidor med hur man tecknar figurerna i boken, med mera, med mera. Som så många andra moderna barnboksförfattare bekymrar sig inte Pilkey så mycket om huruvida han gör serier, böcker, pyssel, collage eller någonting annat; så länge det är rolig läsning kan vad som helst ingå. Hundmannen-böckerna är huvudsakligen serier, Kapten Kalsong huvudsakligen skönlitteratur, men det finns gott om andra inslag också.

En typisk sida från Kapten Kalsong: Inte så mycket text, men en stor bild.

Som ett exempel på en annan extremt populär barnboksförfattare vars böcker också rör sig i gränslandet till serier finns Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans-svit som är så rikligt illustrerade att böckerna ibland listats på bestseller-listor för serier (även om jag definitivt inte tycker det är serier). Det finns fler exempel, och tillsammans med definitivt renodlade serie-storsäljare som Raina Telgemeiers böcker gör det dels att serieläsandet bland yngre i USA är populära än på många decennier, och dels att serieböcker för den målgruppen numera inte ses som någonting speciellt egentligen. Det är bara en variant på hur böcker kan se ut, bland andra, och det kanske kan kännas lite läskigt för mer utpräglade seriefans att serieformen tenderar att luckras upp för yngre läsare, men jag tror nog att det i längden bara är bra. Ta Hundmannen till exempel: Jag tror inte att det finns en enda läsare som har börjat läsa som kommer tycka att den är svårläst eller knepig att följa med i på grund av serieformatet. Det finns bilder, det finns text, det är uppenbart hur de hör ihop, så det är bara att läsa på.

Och efter Hundmannen kommer det inte vara svårt att läsa en Telgemeier-bok, och så vidare. Barnböcker för riktigt små har ju alltid varit rikligt illustrerade, men det som känns nytt är att det nuförtiden blivit vanligare att även böcker för något äldre barn som läser själva överlåter åt illustrationerna att ansvara för stora delar av handlingen. Teckningarna är inte bara spot-illustrationer utan en integrerad del av handlingen, sammanvävda med texten, och seriekonventioner används också ofta. Fler exempel är de svenska Pax-böckerna där rena seriesidor ingår, eller Cressida Cowells böcker där text och bild interagerar så gott som på varje uppslag. Kort sagt, böcker även för relativt stora barn där texten inte kan stå på egna ben eftersom bilderna är nödvändiga för att förstå vad som händer. Och låter inte det som någonting som är väldigt nära serier? Flytta texten in i bilderna och vips, serier! 🙂

Ok, det blev visst mer lite allmänna funderingar om förändringar i barnboksutbudet än tankar specifikt om Hundmannen; sorry Hundmannen, det var inte meningen! Som avslutning låt mig därför säga att det är en fantastiskt underhållande bok för de som den är avsedd för, och även för äldre läsare som jag är det trevlig läsning. Jag tog också och läste några Kapten Kalsong-böcker innan jag gav mig i kast med Hundmannen och de var inte dumma de heller så om ni har någon småtting runtomkring er som behöver mer att läsa och är sisådär 7-10 år gammal så kan jag absolut rekommendera dem. Om ni ger dem en Kapten Kalsong-bok eller en Hundmannen-bok spelar däremot inte så stor roll; att en klassas som litteratur och en annan som serie märks ärligt talat inte när man läser dem eftersom känslan i dem är precis densamma, oavsett formatet 🙂

Kan köpas bl.a. här:

(affiliate-länk, dvs om du köper via länken får jag en liten ersättning)

En reaktion till “Världens bäst säljande serie nu på svenska: Hundmannen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s