Fysiska fantasy-utgåvor: Yay & Nay

Två stycken serier jag redan recenserat tänkte jag ta upp igen idag, och det på grund av att jag fått tag på dem i fysiskt format istället för enbart digitalt. En hel del serier fungerar finfint att läsa digitalt såklart, framförallt de som ursprungligen gjorts för att publiceras på nätet, men jag är ändå förtjust i känslan att hålla en fysisk bok i handen, och eftersom det handlar om två serier jag verkligen gillade när jag först läste dem blev det alltså så att jag skaffade dem igen. Varpå det visade sig att den ena utgåvan är perfekt, medan den andra tyvärr är rätt usel…

Jag börjar med den sämre boken, och lustigt/sorgligt nog är det också den som är utgiven av ett professionellt förlag som vanligtvis har bra ordning på sina serier, nämligen förlaget First Second. De har bland annat gett ut serier som The Unsinkable Walker Bean, Zita the Spacegirl, med flera, och de fokuserar på serier för ännu inte riktigt vuxna läsare, både översättningar och originialutgåvor. Dagens bok är en liten fet inbunden sak som samlar de tre Kairos-albumen av Ulysse Malassagne, en serie som tidigare funnits tillgänglig på engelska som scanlation, en scanlation som Malassagne själv rekommenderat intresserade läsare att leta upp eftersom en officiell översättning inte fanns. Jag skrev om vartdera av de tre numren allteftersom de dök upp, och var väldigt positiv över de fantastiska teckningarna (och ja, de är tydligt inspirerade av Hayao Miyazakis filmer) och hur väl Malassagne skildrar fart och rörelse. Historien verkar inledningsvis som en typisk fantasy, men mot slutet visar det sig att liksom i andra serier av Malassagne är han egentligen intresserad av att skildra hur ett klassiskt äventyr (och i det här fallet, en mycket bra berättad sådan) uppfattas av de/den för vilken handlingen inte är ett äventyr utan istället verkligheten. Så en liten tvist som kanske skulle behövt lite mer tid på sig, men en tvist jag uppskattade. Så läs mina tidigare recensioner för mer om serien; idag handlar det mer om utgåvan.

En utgåva som alltså inte imponerar. Det lilla formatet kan jag leva med; det har blivit något av ett standardformat när europeiska serier ges ut i USA, och även om jag saknar originalformatet kan jag leva med det här. Det som är problemet är istället trycket. Många sidor ser helt OK ut, men alldeles för ofta har sidorna missanpassade färger vilket gör att sidorna ser suddiga ut. Det är ett litet udda fel så vitt jag kan se: Det är inte att typ en av färgerna tryckts snett jämfört med de andra, utan istället att de svarta linjerna ibland har en skugga/blir dubblerade. Se på bilderna här nedan; först har vi scanlationen, sedan First Second (scannad):

En allmän suddighet i den fysiska utgåvan syns tydligt; titta till exempel på högra kanten av Nills glasögon där rundningen har två streck, medan det bara finns ett i den övre bilden.

Dessutom känns färgerna ibland utsmetade i boken, som om ett tunt lager vaselin smetats över sidan vilket utplånat nyanser. Jag skulle väldigt gärna få tag på den digitala utgåvan av First Seconds bok (den finns att köpa men riktigt så nyfiken är jag inte) för att se om det är själva tryckningen som orsakat problemen eller om felen introducerats tidigare i processen. Slutresultatet är att en fantastiskt bra serie tyvärr presenteras på ett inte alls fantastiskt sätt. Men felen är inte så allvarliga att man inte ska läsa serien, det är den alldeles för bra för 🙂

Så till en mer reservationslös rekommendation: Snarlbear av Natalia Riess (här är min tidigare recension). Här handlar det om en webbserie som getts ut i bokformat, och en webbserie som hade ett väldigt speciellt utseende med extremt starka färger gjorda för att visas på en ljusstark skärm, och dessutom en handling där färgerna var en del av handlingen. Med andra ord som gjort för problem när det hela ska överflyttas till papper, men resultatet är i det närmaste perfekt. Storleken är ungefär samma som Kairos, men här känns det lagom stort eftersom Riess teckningar är snabbt gjorda och inte alltför detaljerade (hon har blivit klart skickligare som tecknare i hennes senare serie Space Battle Lunchtime), så ett större format skulle inte gynna dem. Men det är i pappersvalet man verkligen hittat rätt: Det är ett blankt och helt ogenomskinligt papper som återger färgerna så att de ser ut precis som på skärmen och utan att motstående sida lyser igenom. Normalt skulle jag vara tveksam till den här typen av papper för en serie men för Snarlbear har jag svårt att tänka mig något bättre!

Jag anar att det faktum att boken finansierades via en Kickstarter förklarar det lyckade resultatet; istället för ett mer opersonligt förlag som utformade boken blev det en utgåva där de inblandade hade ett eget intresse av att boken blev så bra som möjligt. Jag tänker inte ens försöka scanna en sida från den fysiska utgåvan eftersom 1. jag knappast kommer lyckas ställa in det så att färgerna återges rättvist, och 2. den ser ut precis som den digitala versionen, fast på papper, så jag kan lika gärna klistra in en sida från den senare. Här kommer en sån, bara för att det är trevligt med lite färglyster i inlägget:

Två fantasy-serier, båda mycket bra, och både med en hel del gemensamt i sina teman med huvudpersoner som riskerar att förändras till monster när de agerar våldsamt i en ny och magisk värld; helt olika slut men uppläggen är förvånansvärt lika. Så jag tycker verkligen att man ska läsa båda två, även om det är den enklare tecknade Snarlbear (som också är enklare i fråga om manus, det märks att Riess inte var alltför erfaren när serien gjordes, men bra är det likafullt) som förärats med den bästa utgåvan. Och, det måste erkännas, den klart dyraste 😉

Kan köpas bl.a. här:

  • Kairos (Adlibris)
  • Snarlbear (Hivemill; de två böckerna finns inte att köpa via vanliga bokhandlare)
(kan vara affiliate-länkar, dvs om du köper via länken får jag en liten ersättning)

2 reaktioner till “Fysiska fantasy-utgåvor: Yay & Nay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s