Chu: Chew redux

Det är några år sedan John Layman & Rob Guillorys serie Chew avslutades; en riktigt bra serie trots ett slut som inte riktigt nådde upp till mina förväntningar. Sedan dess har de två gjort lite serier på varsitt håll men ingenting som jag läst har direkt fastnat; på sin höjd har det varit småkul, om ens det. Men nu är det dags för mer serier från det abnormalt matfixerade universum där detektiv Tony Chu huserar, och den här gången är det ingen ordvits i titeln som kort och gott heter Chu. Layman står fortfarande för manus men Guillory nöjer sig med ett och annat gästomslag, och istället är det Dan Boultwood som tecknar.

Serien utspelar sig innan Chew, närmare bestämt precis när den globala kycklingpest vars konsekvenser fortfarande dominerade världen i Chew bryter ut. Och visst är Tony Chu återigen med, men huvudrollen innehas den här gången av hans yngre syster Saffron Chu som mig veterligen aldrig vare sig nämndes eller syntes till i den förra serien.

Vad det betyder för hennes överlevnadschanser vet jag inte, men med tanke på vad hon pysslar med i de första fem numren av serien, en avslutad miniserie som utlovas följas av fler med Saffron, så ser det nog rätt mörkt ut. Hon har nämligen slagit sig in på den kriminella banan, och dessutom fått den lokala kriminella bossen till sin fiende. Lägg därtill att hennes äldre pojkvän ger ifrån sig seriöst skumma och obehagliga vibbar, och hon har ett trassligt liv att se fram mot…

Bisarra matbaserade superkrafter? Jodå, Saffron är en cibopars; exakt vad det innebär förklaras inte i serien, men för den som läst Chew och den här miniserien framgår det rätt tydligt vad det handlar om 🙂

Hur står sig då Chu jämfört med Chew? För min del kan jag inte svara ännu. Chew var en serie som blev bättre ju mer jag läste av den, där många av seriens styrkor kom från hur handlingen hoppade framåt, bakåt och sidledes i tiden, och hur scener repeterades med små men signifikanta skillnader, ofta med utsökt komisk effekt. Fem nummer av Chu är alldeles för lite för att se om den nya serien kommer växa på samma sätt så jag kan inte ge några säkra besked. Men om jag ska gissa tror jag att den här serien kommer få svårt att nå upp till den förra. Fyra skäl som talar för den teorin är:

  • Teckningarna. Boultwood tecknar bra och Layman skriver i en text i tidningen att han letat efter en tecknare som påminde om Guillory men som ändå hade en egen stil. Och delvis stämmer det, men ibland blir det lite för likt Guillory och då känns det bara fel eftersom det inte ser riktigt likadant ut.
  • Hoppandet i tiden. Eftersom den här serien som det verkar kommer utspela sig över en mycket kortare tidsrymd finns det inte plats för samma vildsinta berättarstil, tyvärr.
  • Vi vet hur det går. Inte med Saffron, men i det stora hela. Det är alltid ett problem när man gör en föreföljare och det är möjligt att göra någonting bra ändå. Men svårt är det.
  • Jag blir lite misstänksam av själva det faktum att Layman skrev en serie som blev en stor succé, sen när den var klar provade nya projekt som aldrig riktigt lyfte, varpå han gick tillbaka till succén för att skriva mer om den. M a o, det känns lite som om han söker det trygga snarare än det äventyrliga, och igen, Chew var bra just för att den tog så stora risker.

Men all skälen handlar ju huvudsakligen om att jag inte är säker på att serien kommer bli bra i framtiden och säger egentligen ingenting om hur den här första miniserien var. Och sanningen är att jag hade kul när jag läste den, men att jag inte är säker på om det var för att den var bra i sig eller för att det var kul och trevligt att återse en gammal bekant serie som jag är svag för. Efter en miniserie till eller två ska jag nog kunna uttala mig mer säkert, så återkommer då 🙂

Kan köpas bl.a. här: (affiliate-länk, dvs om du köper via länken kan jag få en liten ersättning)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s