Orbital 3 – Motstånd

Efter en lite längre paus fortsätter nu den svenska utgivningen av Orbital, science fiction-serien av Sylvain Runberg (manus) och Serge Pellé (teckningar), och vi är framme vid bok tre (som samlar album fem och sex från den franska utgivningen) som har namnet Motstånd. Seriens värld är nu etablerad, och här får vi till slut se utfallet av de första volymernas skildring av hur Jorden och jordbornas anslutning till den galaktiska Konfederationen ställer till problem, både för Konfederationen och Jorden. Alla måste nu bekänna färg, när konspirationen inom Konfederationen och motståndskampen på Jorden träder fram i det öppna, med ibland katastrofala resultat för våra huvudpersoner, Mezoka Izzua och Caleb Swany.

Det blir en kompott av politiska intriger, personliga tvivel, och framförallt en rejäl dos action. Resultatet är underhållande och fartigt; det här albumet sätter på många sätt punkt för vad jag skulle säga är första cykeln i serien, den som handlar om Jordens plats i Konfederationen, och punkten sätts verkligen via handling snarare än ord (med extra plus för att finalen utspelas i och runt Stockholms stadshus; Runbergs svenska anknytning FTW!). Manegen är nu krattad för andra historier, och albumet avslutas också med en liten cliffhanger som ger en antydan av vad nästa kris kommer bli.

Jag tycker fortfarande att det här är en trevlig läsning, även om den inte är den mest djuplodande; den som föredrar sin science fiction mer åt det filosofiska hållet har inte så mycket att hämta här. Runberg vet hur man skriver en effektiv thriller, Pellé hur man illustrerar densamma, och den här gången är det mer Pellé som får visa vad han kan än Runberg i sekvenser som den när Izzua flyr från en förestående arrestering:

En sak jag så smått saknar i serien är att lite mer tid borde spenderas på relationen mellan Izzua och Swany. Det är uppenbart att den relationen är avsedd att stå i centrum för serien, men med allt som hänt i de här tre volymerna har det inte hunnits med; vi har fått nöja oss med enstaka repliker dem emellan, framförallt när de först träffas och diskuterar den infekterade historien mellan människor och sandjarrer, men sen dess har Runberg överlåtit lite väl mycket på läsaren att själv bilda sig en uppfattning om hur deras känslor har utvecklats. Framförallt har det drabbat Swany, som dessutom har befunnit sig i koma alternativt varit ”besatt” under stora delar av serien, medan vi fått något mer förståelse för vem Izzua är.

Och det jag tycker mest om i serien är fortfarande när den lämnar politiken och ren action, och istället drar åt ett mer svindlande renodlat science fiction-perspektiv. I den förra volymen var det varosashen som stod för detta, och här är det istället nevronomen Angus och dennes komplicerade samverkan med Swany som snuddar vid den känslan. Mycket talar för att just nevronomerna kommer spela en större roll i framtida album, och det är jag glad för!

Jag måste erkänna att jag var lite orolig för att den svenska utgivningen av Orbital hade avsomnat, med tanke på glappet mellan volym två eller tre. Jag hann köpa volym 1-6 på engelska (den engelska utgåvan är samma som den franska, så 1-6 motsvarar de tre svenska albumen) innan den första svenska boken gavs ut, men eftersom den svenska utgåvan är så mycket bättre än den engelska (storlek, tryck, papper) och det i båda fallen handlar om översättningar från franska (där det engelska förlaget, Cinebook, ibland inte är det allra bästa vad gäller översättningens kvalité, till skillnad från det svenska förlaget, Cobolt) har jag hittills avstått från att köpa 7-8 på engelska. Men lockelsen fanns där, och misstanken om att det var slut med svenska utgåvor likaså, men jag är glad att jag väntade för nu lever hoppet om en svensk volym fyra igen! 🙂

Kan köpas bl.a. här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s