Kort-kort: Girl Genius stretar på

Det är mer än tre år sedan jag senast nämnde Phil & Kaja Foglios serie Girl Genius, om genialiska/galna uppfinnare och deras äventyr i ett steampunk-Europa, och där huvudpersonen Agatha Heterodyne tillbringat mer än ett decennium nu med att … ja, det vete tusan faktiskt! Det finns en handling och serien utspelar sig i en rasande takt; de flesta sidor ser ut som nedan ungefär, med personer som pratar om vad som händer samtidigt som de springer (eller ofta, slåss mot monster/varandra/sig själva), allt på samma gång och med några komiska knorrar här och där:

Jag måste säga precis samma sak som jag gjort varenda gång jag läst lite mer av serien att jo, jag tycker om Foglios sinne för humor, och tyvärr, seriens manus har sedan mer än ett decennium tappat bort sig själv i en ständigt mer invecklad härva av intriger, komplotter, och ett exploderande persongalleri (ibland bokstavligt). Varje gång en större tråd ser ut att klaras av, som de 2-3 år serien spenderade i Paris kloaker, så visar det sig att det Agatha et al var ute efter där inte löste hennes tidigare problem, och istället bär det iväg till London där hon nu befinner sig i det senaste utgivna albumet, Girl Genius: The Second Journey of Agatha Heterodyne: Sparks and Monsters. Handlingens mönster av att ett problem behöver lösas med hjälp av tingest/person/maskin A, som i sin tur behöver tingest B, som i sin tur behöver tingest C, och så vidare i vad det verkar som en oändlig rekursion, har som synes också sedan ett tag börjat reflekteras i albumens titlar: <Huvudtitel> : <Undertitel> : <Boktitel>.

Tjugo år efter att serien först syntes till har jag såklart inte längre några förhoppningar om att den någonsin kommer bli någonting annat än en serie som på ytan verkar vara ha en intrig som rusar framåt i expressfart, men där det under ytan händer absolut ingenting. Behållningen med att läsa är humorn och den bisarra miljön, och det är allt. För min del, och det säger jag som ett mycket stort fan av Phil Foglios tidigare serier, dvs de han gjorde för ett kvarts sekel sedan, betyder det att istället för att gå och vänta på nya volymer av Girl Genius så är det istället så att när jag av någon slump kommer på att serien finns kollar jag upp om något nytt kommit ut, och sedan beställer jag boken/böckerna. Men med en växande tvekan om varför jag inte istället nöjer mig med publiceringen på nätet :-/

Kan köpas bl.a. här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s