Arsène Schrauwen

Olivier Schrauwens album Arsène Schrauwen är inte nytt, men av någon anledning är det först det senaste året jag lagt märke till det. Det var nära att jag beställde den amerikanska utgåvan i våras, men så fick jag reda på att det var en svensk version på gång -> det blev till att vänta på det, och nu har jag fått & läst den, till slut 🙂

Arsène Schrauwen är ett fejk-biografiskt album med vad som låter som en dramatisk handling: Arsène, Olivier Schrauwens morfar/farfar * åker till Afrika för att där träffa sin kusin som har en megalomanisk idé om att bygga den perfekta moderna staden mitt ute i djungeln. Arsène, en ung man helt utan erfarenheter av världen och helt utan vare sig driv eller intresse för projektet blir likafullt indragen, och efter att kusinen helt spårat ut blir han till och med ansvarig för genomförandet. Ytterligare komplikationer är kusinens hustru som förför Arsène, och att kusinen själv har ett förhållande med sin revisor.

Om det låter som ett mustigt drama med ångande passioner i en exotisk miljö så slå alla såna idéer ur tanken. Här handlar det istället om seriekonst med fokus på just konst, för Olivier Schrauwen är mycket mer intresserad av att utforska seriemediet än att berätta en spännande historia. Han använder sig av färger (de flesta sidorna är enfärgade, men färgerna varierar från sida till sida), av teknik (teckningarna ser vid en första anblick slarviga ut, som om de snabbt skissats på ett anteckningsblock med annat kludder på), av ett helt eget symbolspråk som han introducerar allteftersom och som enbart är applicerbart på just den här serien.

Arsène får en förvarning om vad som komma skall, men leopardmännen kommer visa sig vara av det besynnerligare slaget… (Som nämns i fotnoten längst ner har jag tyvärr inte den svenska boken tillgänglig just nu, så bilderna idag är från den digitala engelska utgåvan, men ni kan lita på att den svenska boken ser minst lika bra ut som de här sidorna)

Resultatet blir en läsupplevelse där jag som läsare först får lära mig Schrauwens bildspråk, som vad de där färgerna, bakgrundskisserna (som ibland bara är linjer på ett papper, men ibland blir mer detaljerade än så), och symbolerna betyder i den värld Schrauwen visar upp. Det finns många serier som ser lika enkelt tecknade ut som den här, men få där enkelheten döljer en lika rik symbolvärld.

Det blir lite av ett intellektuellt pussel, kort sagt, men ett inte alls ogenomträngligt sådant för serien om Schrauwens förfader är egentligen förvånansvärt lättläst, ambitionerna till trots. Och även om handlingen inte är det viktigaste är den rolig i skildringen av det absurda liv Arsène lever, som det eviga drickandet av trappistöl, hans totala oförmåga att be om hjälp eller ens reagera när han kastas in i vansinniga situationer, eller hans alltid hjälpsamma men aldrig synlige boy (jodå, det finns tydligt anti-kolonialistiska drag här, men de dragen är uteslutande implicita, dvs Arsène och de andra belgarnas liv är så bisarra att det i sig blir ett fördömande av allt vad kolonialism heter).

Arsène får ansvaret att följa kartan till stadens tänkta plats i djungeln, och att han är komplett oduglig både som kartläsare och som ledare av andra stoppar honom inte

Den som läst en del av mina recensioner här blir nog inte förvånad över att det är Lystring förlag som ligger bakom den svenska utgåvan. De specialiserar sig på just den här typen av serier med höga konstnärliga ambitioner där serieskaparen vill både tänja på seriemediet men också berätta någon slags historia, men där det politiska som dominerar hos en del andra förlag aldrig är det centrala, även om det kan ingå som en del. Ibland är det en allvarlig ton, som i Joe Kesslers Fönsterruta, ibland en renodlat humoristisk, som i Simon Hanselmanns serier, och ibland som här en blandning av de två. Kombinerat med den alltid mycket genomtänkta och noggrant genomförda designen av böckerna har Lystring lyckats skapa en extremt tydlig och igenkännlig profil, så om man gillar en av deras böcker är det väldigt stor sannolikhet att man gillar en annan, och det är en mycket bra egenskap hos ett litet förlag som verkar i en smal nisch.

Kan köpas bl.a. här:
  • Arsène Schrauwen (Adlibris)
  • (affiliate-länk, dvs om du köper via länken kan jag få en liten ersättning)

*Tummen upp för språk som svenska som skiljer på de två, men jag lämnade den svenska boken hemma efter att ha läst den när jag åkte ut på landet och här har jag bara tillgång till den amerikanska digitala versionen, och jag kommer inte ihåg om det stod morfar eller farfar på svenska…

En reaktion till “Arsène Schrauwen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s