Under-Earth

På landet så det blir foton idag tagna med min tablet ist f scanning, så kvalitén blir som den blir 🙂

Under-Earth kastar läsaren in i handlingen när Reece, en av de fyra huvudpersonerna, kastas huvudstupa ner till sin nya tillvaro i Delforge, en gigantisk underjordisk grotta som används som en avstjälpningsplats för allsköns kriminella där de helt sonika dumpas för att klara sig själva, under nödtorftig övervakning, och med en ekonomi baserad på att fångarna återvinner material från sopberget som staden. En dystopi, kort sagt, där vi aldrig får se hur världen ovan jord ser ut men som med tanke på hur det ser ut under den säkert inte är något trevligt ställe, det heller.

Samtidigt som vi får se hur Reeces första tid i fängelsestaden förlöper får vi också följa Ele och Zoe, ett yngre par som försörjer sig via stölder, inbrott, mm; samhället har inga civila myndigheter (förutom en fängelseguvernör men dennas uppgift verkar inte inkludera att hålla ordning i samhället, bara att hålla koll på fångarna när de gör vadhelst de vill), så riskerna är stora eftersom ingenting stoppar de som blir bestulna att reagera våldsamt. Boken igenom får vi sedan följa dels Reece och Malcolm, en storväxt och extremt stark man Reece blir bekant med under arbetet i sophögarna, dels Ele och Zoe, och hur deras historier långsamt vävs samman.

Ele på väg att lära känna Zoe ännu bättre

Goochs berättelse är skickligt gjord, med tonvikt både på hur det kommer gå för de fyra och på att få läsaren att lära känna dem: Hur påverkar det en människa att utsättas för en extrem miljö som denna, där Reece är en nykomling, Malcolm har varit där i en handfull år, och Ele & Zoe som det verkar varit där i så gott som hela deras vuxna liv, och därför saknar vuxna erfarenheter av ett annat liv. Det är både en spännande thriller och en psykologisk skildring, spetsad med sociologi i och med skildringen av fängelsestaden. Han utnyttjar att han har gott om tid/sidor på sig, så när det passar saktar han in handlingen och låter flera sidor gå åt till rent stämningsskapande, för att sen när actionen drar igång öka tempot. Också grafiska är det skickligt gjort, med ett utnyttjande av saker som hur en stor samling fångar i deras grafiskt anslående dräkter kan få mig som läsare att stanna till för att ta in bilden. Det är enkelt tecknat men det märks att Gooch har grundläggande kunskaper om anatomi och hur man tecknar ”korrekt”, och att den okonstlade stilen är ett val han gjort.

Det är kort sagt en riktigt underhållande läsning: En bra längd och en historia med tyngd som gör att det går att sjunka ner och in i historien, och som ändå inte är för lång för en sträckläsning,. För en sån blev det för mig, så det kan jag kanske klaga på: Att ta med den ut på landet för att ha att läsa ett tag fungerade faktiskt inte alls 😉

Kan köpas bl.a. här:
  • Under-Earth (Adlibris)
  • (affiliate-länk, dvs om du köper via länken kan jag få en liten ersättning)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s