Kort-Kort: Sweet Tooth – The Return

Efter två inte helt nya serier tänkte jag skriva några ord om en som är helt ny, och dessutom aktuell på grund av en ny TV-serie: Sweet Tooth av Jeff Lemire. Jag skrev om den ursprungliga serien när den avslutades för sisådär 7-8 år sedan, och tyckte den var läsvärd då. Men ärligt talat kommer jag inte ihåg mycket av den, så nu när Lemire passat på att ge ut en coda till den i form av en sex delar lång mini-serie lagom till TV-seriens premiär blev det till att läsa på om vad som egentligen hände innan jag började med de nya tidningarna 🙂

Först som sist: Om man inte läst den gamla serien är det meningslöst att läsa den nya. Den tar vid några hundra år efter den förras slut, och poängen med den är nog mest att trogna läsare ska få återse världen och karaktärerna igen. Hur karaktärer som dog för länge sedan kan återses fixas till med lite genteknik + mystik; ärligt talat håller inte förklaringarna om minsta gnutta kritiskt tänkande appliceras på dem, men som sagt, poängen är inte att göra en ny fristående serie utan att man ska känna igen sig från den förra.

Och Lemire ger läsaren det som är tänkt på ett helt okej sätt. Plötsligt brutalt våld, vuxna som behandlar framförallt barn som objekt man kan göra vad man vill med, rasism; allt går att känna igen från den äldre och i mitt tycke klart bättre serien. Men den känslan beror förstås allra mest på att den här mini-serien bara existerar som ett tillbehör till den andra, så, tja, det är som det är.

Teckningarna ser ungefär ut som förut de med, men jag tycker nog att Lemire ser leta tråkigare ut här. Och någonting med färgläggningen känns lite fel; jag minns (men kan komma ihåg fel) den äldre serien som att den hade färger som var lite mer fylliga, med lite mer stämning. Iofs kan det också bero på att jag läste den här serien digitalt, för tyvärr ser ofta digitala utgåvor lite hårdare och urblekta ut, en följd av vad jag antar är att det oftast blir de digitala filerna avsedda för tryck som också ges ut digitalt -> resultatet blir att de digitala sidorna ser annorlunda ut jämfört med de tryckta. Det är kanske en sak jag borde skriva något om också, någon gång, men det får i så fall vänta tills jag är hemma där jag har mina fysiska böcker 🙂

Så mycket mer kan jag egentligen inte säga om Sweet Tooth : The Return. Det är förvisso en återkomst där jag känner igen det allra mesta, men det är inte riktigt en återkomst till gammal god form för Lemire. Men resultatet är iallafall hyfsat.

Kan köpas bl.a. här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s